Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Amikor egy fecske csinál nyarat, illetve egy egész erdőt!

null

A környezetvédelemmel kapcsolatban nagyon sokszor lehet hallani, hogy én egyedül ugyan mit is tehetnék. Kevés vagyok, csak egy homokszem a gépezetben, stb. Pedig ez nem igaz! Mindenki tehet valamit, bármit, amire lehetősége van. Úgy, mint Payeng.

Az erdőember

Jadav Payeng Majuli szigetén él, Északkelet-Indiában. A sziget a legnagyobb folyóparti sziget, és mint az várható, az emberi tevékenység miatt bizony veszélybe került. Az erdőségek kiirtása áradásokat okozott, mely pedig erodálta a földet, vagyis a sziget elkezdett eltűnni. 1979-ben az akkor 16 éves Payeng úgy döntött, hogy tesz valamit az élőhelyéért, és minden egyes nap elültet egy fát. Az elhatározás megszületett, az ötletből egy egész álom született, és Payeng be is tartotta azt, amit eldöntött.

kép:amazingecos.wordpress.com

Egyetlen ember, nem több, és naponta csak egy fa. Ez nagyjából fél órás munkát jelent, plusz természetesen amíg kisétál az ember oda, ahova a fát szánja. Az évek alatt a férfi nagyjából 550 hektár erdőt telepített, benne egy nagyjából 300 hektáros bambuszrengeteg is. Molai erdeje, ahogyan a helyiek hívják még nem állt le a növekedéssel, Payeng ugyanis még legalább 500 hektárt szeretne betelepíteni.

Kitüntetések, megbecsülés, és még sokkal több

Payeng munkája mindenki számára fontos, de fizetséget nem kap érte. De ez nem is fontos számára, hiszen a cél az erdő létrehozása, nem pedig a siker. Ennek ellenére az indiai államtól megkapta az „erdő embere” kitüntetést, mely igen magas titulus, és persze a helyiek között is nagy tiszteletnek örvend.

Ami azonban ennél is sokkal fontosabb, hogy a betelepített erdőt nem csak a növények, hanem az állatok is birtokba vették. Lassan, de kezd helyreállni az ökoszisztéma, mivel Molai erdejében megjelentek az elefántok, a keselyűk és a bengáli tigrisek, olyan veszélyeztetett fajok, melyek védelméért az egész emberiség küzd.

kép:blog.ucbmsh.org

Egyetlen ember is hatalmas dolgokra képes, csupán elhatározás kell hozzá. és a jó ügyekhez sokszor csatlakoznak mások is, így egy fecske is képes tavaszt csinálni. Tegyünk, mindannyian csak egy kicsit, csak a saját erőnkig a környezetért, és a Föld egy virágzó, emberek állatok és növény által sűrűn lakott bolygó lesz.

lead kép:theweek.com