Május 27. Hétfő, Hella

90 delfin lett öngyilkos Új-Zéland partjainál

null

Tömegesen vetődnek partra a cetek Új-Zélandon, és ez sajnos nem is csak egyszeri eset. Az utóbbi időben egyre többször történik meg, és egyes tudósok már gyanakodnak, hogy a klímaváltozásnak is köze lehet a dologhoz.

A cetek halála

A partra vetődés jelensége nem ismeretlen a szigetországban, ám az utóbbi időben ijesztő méreteket öltött. Egyetlen hét alatt öt alkalommal ismétlődött meg a partra vetődés különböző partszakaszokon, különböző szigeteken. A legutóbbi esetben 90 gömbfejű delfin sodródott ki, melyből a mentőalakulatok megérkezéséig 40 állatnak sikerült visszaküzdenie magát a vízbe, 50 azonban elpusztult. Sajnos további egy delfint el kellett altatni, mert bár visszajutott a tengerbe, annyira rossz állapotban volt, hogy nem lehetett megmenteni.

kép:bbc.com

Az esetet pár nappal megelőzően 145 gömbfejű delfin sodródott partra, de egy 15 méteres, és 10 kisebb ámbrás cet is a halálát lelte a fövenyen. A leggyakrabban a jelenség magyarázata betegség, nagy hullámverés, vagy a ragadozók elöli menekülés, de az ismétlődés ez esetben nagyon gyors.

Túl meleg a tenger

Tény, hogy az elpusztult állatok száma egyelőre nem olyan nagy, de a sűrű eseménysor mindenképpen aggodalmat kelt. 1908-ban egyetlen év alatt 1000 állat lelte így halálát a szigeteken, de jóval nagyobb elosztásban, nem egyetlen hét alatt.

A tudósok feltételezik, hogy a tömeges partra vetődés jelenségében a tengerek melegedése is szerepet játszhat. Új-Zéland környékén egyébként is nagyobb mértékű a víz melegedése, mint más területeken, így valóban gyanítható, hogy a vízi élőlényekben változásokat idézhet elő.

kép:treehugger.com

A tengerek melegedése nem csak a cetekre van gyilkos hatással, hanem sok más lényre is, köztük a korallokra. A melegedő vizekben a kis állatok kifehérednek, mert a színüket adó, velük szimbiózisban élő (és életben maradásukhoz elengedhetetlenül szükséges) baktériumok elpusztulnak. A tengerek melegedése azonban ránk, emberekre is hatással van, mivel egyrészt így romlik a szén-dioxid gáz megkötésiképessége a víznek, így gyorsul a klímaváltozás. Másrészt a melegedés hőtágulással is jár, ami gyorsabban emeli a tengerek szintjét, mint azt gondoltuk, így ez a jelenség is jóval előbb jelent majd kiküszöbölhetetlen gondokat az emberiség számára.

lead kép:nationalpost.com