Május 27. Hétfő, Hella

3 hónap, 1,5 millió műanyag zacskó mínusz!

null

A műanyagok elleni harc hatalmas jelentőséggel bír minden ország számára. Sajnos nálunk a kormány erről nincsen meggyőződve, mivel a termékdíj bevezetését az egyszer használatos műanyagokra elvetette.

Miért?

Hogy miért ódzkodik sok vezetés attól, hogy meglépje azt, ami a Föld számára szükséges lenne? Gazdasági érdekekből. Ugyanakkor látunk példát arra is, hogy akkor is megtörténik ez a lépés, ha az érdekek sérülnek. Most éppen az Ausztrálok mutatnak irányt, mivel 3 hónapja betiltották az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását.

kép:phys.org

Hogy ez nem tetszett mindenkinek, azt nem is kell ecsetelni, hiszen a nagy bolthálózatok tonnaszám adják ingyen a műanyag zacskókat a vevőknek, akik sajnos ezeket használják is, majd elhajítják. A műanyagok lebomlása pedig sok esetben teljesen lehetetlen, így sorra pusztítják a tengeri és part menti állatokat, bekerülnek a táplálékláncba, és beláthatatlan károkat okoznak.

Mi lett a következmény?

A tiltást be kellett tartani, még az állam két legnagyobb áruházláncának is, a Coles és a Woolworths láncoknak. Ez pedig megmutatkozott a bevételeikben, mivel visszaesést tapasztaltak. A környezetvédők nyomására azt a megoldást sem alkalmazhatták, hogy nem egyszer használatos műanyag zacskókat adnak ingyen, vagyis kénytelenek voltak beletörődni, hogy más megoldást kell találniuk.

kép:abc.net.au

A gazdasági oldalt tehát igenis érinti egy ilyen lépés. De azt sem szabad elfelejteni, hogy három hónap alatt a döntés következtében 1,5 milliárd zacskóval kevesebb került forgalomba, ami az egyszer használatos szatyrok 80%-os visszaesését hozta magával. A szám óriási, a környezet pedig nagyon hálás. A zacskók nélkül pedig lehet élni, hiszen előtte is tudták miben vinni a dolgaikat az emberek, és az ausztrálok most sem törtek össze a változtatásoktól.

Ezeket a tiltásokat pedig meg kell lépni, hiszen a műanyag nem bomlik le, csupán fizikai aprózódáson megy keresztül. Végül mikroműanyag lesz belőle, ami az állatok szervezetében már régen kimutatható, de most már az emberekben is jelen van. Agond, hogy fogalmunk sincs, milyen egészségkárosító hatásai lesznek a testünktől tökéletesen idegen anyagnak.

Lead kép:au.starsinsider.com