Május 29. Szerda, Magdolna

Végre valami, ami hatékony lehet a szemétsziget ellen!

null

A műanyagszennyezés problémája mellett ma már nem lehet elmenni csak úgy. A szemünket sem tudjuk becsukni, mert minden lépésünknél egy műanyag szemét kerül a lábunk alá, így minden percben állatok pusztulnak el a mi felelőtlenségünk miatt.

Küzdünk ellene

A műanyagok elleni küzdelem folyamatos. Rengeteg helyen láthatjuk, hogy a PET palackokatés más műanyag hulladékot zsákszám szedik össze, és viszik az újrahasznosítókhoz. Sajnos azonban tény, hogy az újrahasznosítási ipar erősen betegeskedik, összeomlani látszik a globális szemétkereskedelem. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre nehezebb lesz a műanyagok elleni küzdelmünk.

kép:mnn.com

Azt sem mondhatjuk, hogy most jól állunk, mivel minden erőfeszítés ellenére a Csendes – óceánon úszó szemétsziget egyre csak nagyobb lesz. Jelenleg 7-szer nagyobb, mint Franciaország. Már ez is elkeserítően hatalmas szám, de azzal is számolni kell, hogy a szennyezés folytatása miatt évente 80000 négyzetkilométerrel lesz nagyobb, ami majdnem akkora, mint Magyarország.

Mi lehet a megoldás?

Kínai kutatók egy másik oldalról közelítették meg a problémát. Ha azt nem vagyunk képesek megakadályozni – ilyen-olyan indokokkal -, hogy a műanyag a tengerekbe jusson, akkor oldjuk meg, hogy ott lebomoljon. A szennyezés elleni küzdelemnek ugyanis az a legnagyobb hátráltatója, hogy a műanyagok többsége sohasem bomlik le, csupán fizikai aprózódáson megy keresztül, és végül mikroműanyagként bekerül az élő szervezetekbe.

kép:phys.org

A kutatók a biológiai lebomlást, a hidrolízist és a vízoldékonyságot ötvözték egy újfajta műanyagban, mely a sós vízbe kerülés után maximum pár száz nap alatt lebomlik, olyan molekulákra esve szét, melyek semmilyen környezetterhelő tulajdonsággal nem bírnak. Persze ezt a gyakorlatban is jó lenne látni, hiszen sok olyan műanyaggal találkoztunk már, melyről állították, ez bizony lebomlik, eltűnik, és mégsem lett így. Ha azonban a fejlesztés működik, még az sem jelenti azt, hogy folytathatjuk a mostani gyakorlatot, hiszen még a lebomló műanyaggal is olyan molekulákat juttatunk a tengerekbe, melyeknek nem kellene ott lenniük. Igaz, ezzel legalább az állatok esélyeit növelnénk az életben maradásra, vagyis mindenképpen hasznos az ötlet.

lead kép:blueocean.net