Május 26. Vasárnap, Evelin

Végre nő a napelemek száma, de sajnos a fogyasztás is

null

Jelentősen nőtt itthon a napelemes energiatermelés, de sajnos rekordokat döntöttünk energiafelhasználásban is. Ez pedig nem jó hír, hiszen csak akkor kezelhetnénk ilyen szabadon az energiát, ha teljes egészében megújulókból nyernénk azt.

Előnyben az otthonok

Egy utópisztikus világban egyáltalán nem számítana az energiahasználat, hiszen azt fedezni lennénk képesek a Nap által a Földre bocsátott elképesztő energiamennyiségből, méghozzá könnyedén. Csakhogy egyelőre messze nem tartunk itt, így az energiafelhasználás növekedése a környezet szennyezésének növekedésével is jár. Sajnos tény, hogy a felhasznált energia egy jelentős hányada igazából semmire nem kell. Ez azt jelenti, hogy nem jó a házak szigetelése, és hatalmas a hőveszteségük, mely igazából csak pazarlás. Ugyanez igaz a bedugva hagyott áramátalakítókra, töltőkre és elektromos eszközökre, melyek stand by üzemmódban csak fogyasztanak, de semmi funkciójuk nincs.

kép:highsnobiety.com

A pazarlás mellett azonban nagyon jó hír is van. Ez pedig az, hogy az energiatermelés növekedésének egy része a fotovoltaikuserőművek terjedéséből származik. Ezek egy része engedélyhez kötött, egy részük pedig az otthonaink tetejére szerelt napelemek rendszere. Az ezekre vonatkoztatott növekedés mértéke összesen 350 MW, és ebből a háztartások adnak ki 250 MW teljesítményt.

Terjednek a megújulók

Bár ennél lényegesen nagyobb is lehetne a növekedés, de még az állami beruházások nélkül is terjednek a napelemes rendszerek. Ennek egyik mozgatórugója az állami támogatású hitel, illetve a környezettudatosság terjedése. Azonban ez még nem elég, nem csak a napelemes rendszereket kell még jobban támogatni, hanem a szemléletformálással is egy szinttel feljebb kell lépni.

kép:youtube.com

Az energiafelhasználás terén jól látható, hogy az emberiség alapvetően pazarló életvitelre állt be. Tény, hogy egy átlagos magyar család évente 50000 forintnyi élelemet dob a kukába. Kilószám vásároljuk az olyan anyagokat, melyeket nem is használunk semmire, csak a kukát gyarapítják, ám megfizetni ezeket is meg kell. A megoldás a pazarlás csökkentése, megszüntetése. Ez nem csak a Földnek jó, hanem a pénztárcánknak is. Lehet, hogy egyszerre egy nagyobb összeget kell kifizetni, ám ez mindenképpen megtérül. És nem is kell feltétlenül hatalmas összegekre gondolni: ha csak egy kosarat vásárolunk, már akkor sem kell szatyrokért fizetni a boltban, és cipekedni is sokkal könnyebben fogunk.

lead kép:energyinfrapost.com