Június 24. Hétfő, Iván

Szeretne gombával világítani? Lehet, hogy nem kell sokat várnia rá!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Miből lehet energiát, áramot előállítani? Nagyon sokáig erre az volt a válasz, hogy fosszilis tüzelőanyagokból. Azután rájött az emberiség – vagy legalábbis már sokan-, hogy lényegesen jobb, olcsóbb és tisztább megoldás, ha a Nap, a szél, a víz, vagy éppen a Föld energiáját használjuk fel. De most már léphetünk is tovább, hiszen egy sikeres kísérlet bizonyította, hogy a csiperkegomba is remek áramforrás!

Egy gomba?

Ok, azért a történet ennél bonyolultabb. A kutatók egy jó ideje kísérleteznek azzal, hogy a természetben fellelhető élőlényeket ötvözni tudják egy kis emberi beavatkozással úgy, hogy működőképes bionikus rendszereket tudjanak létrehozni.

kép:rgbstock.com

Most sikerült ez az áttörés, méghozzá egy csiperke segítségével. Ez a kis gomba ugyanis tökéletes táptalaja lett a cianobaktériumoknak- méghozzá úgy, hogy ez a gomba számára nem jelent semmilyen hátrányt, vagyis a kettejük együttműködése nem okozza egyik fél halálát sem.

De ehhez hogy jön az energia?

A kutatók – ahogyan arról a Nano Letters beszámolt - 3D nyomtatással először grafén nanoszalagokat nyomtattak a gomba kalapjára, majd következhettek a baktériumok.

Az energia képzéséhez a cionabaktériumokra van szükség. Ezek a sejtmag nélküli prokarioták ugyanis igen magas hatásfokkal képesek a fotoszintézisre,mindeközben elektromosságot is előállítanak. Ez pedig kinyerhető abban az esetben, ha megfelelő táptalajon képesek a baktériumok élni. Ehhez kellett a csiperke, és a legszebb a dologban, hogy a rendszer elkészítése után nem igényel semmilyen emberi beavatkozást, illetve csak annyit, hogy a gombát megfelelően ápolni kell. Az áramtermelés azonban folyamatos.

kép:frutiban.com

Persze a baktériumok által termelt elektromosság nem nagy, jelenleg csupán 67 nanoamper, de a kutatók szerint ez lényegesen növelhető, és most, hogy már sikerült működőképes bionikus rendszert létrehozni, a fejlesztések is sokkal gyorsabbak lehetnek. Bár nem biztos, hogy a gombával, de így egy új, környezetbarát energiaforrást is sikerült létrehozni, amit ha megfelelő szintre képesek hozni, alternatív áramtermelő is lehet belőle.

lead kép:cosmosmagazine.com