Június 16. Vasárnap, Jusztin

Sikeres a küzdelem: egyre több a hegyi gorilla

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberek, ha tényleg tenni akarnak, akkor bizony sikereket is képesek elérni. Erre remek példa az, hogy a világ kihalással fenyegetett állatainak listájáról két fajt is sikerült visszahúzni az életbe.

A kihalás szélén

Szomorú tény, hogy szinte naponta lehetne hírt adni arról, hogy egy újabb faj tűnt el a Föld színéről. Ez nem mindig azt jelenti, hogy többet nem találkozhatunk például az orrszarvúval, hanem azt, hogy egy alfaja már nem létezik többé. Sokan éppen ezért nem is veszik olyan komolyan a dolgot, pedig a biodiverzitás csökkenése ökológiai katasztrófához vezethet.

kép:now.tufts.edu

A kihalással fenyegetett fajok között sok olyan is van, melyet már nem sikerült megmenteni, és most olyanok is vannak, amiket sikerült visszahozni a tönk széléről, onnan, ahova mi sodortuk őket. A hegyi gorillák a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetettbe, míg a barázdás bálnák a veszélyeztetettből a sérülékeny csoportba kerültek át.

Jó hír, de ne lazsáljunk!

Az, hogy ez a két – igencsak nagy figyelmet kapott – faj lekerült a vörös listáról nagyon jó hír, de a védelmüket továbbra is kiemelten kell kezelni. A gorillák esetében hatalmas lökést jelentett a határokon átívelő természetvédelem, hiszen ezek a különleges lények csak Kongó, Ruanda és Uganda védett területein találhatóak meg. Erőteljesen kellett fellépni az orvvadászat ellen, és súlyos büntetéssel éltek a gorillák részeinek kereskedelmét illetően is. Az intézkedéseknek hála a 680 gorilla 1000 példányos populációra hízott.

kép:the-scientist.com

A bálnák esetében a listáról való lekerülést a bálnavadászat tilalma tette lehetővé. A déli féltekén teljes egészében, valamint az északi Csendes-óceánon tiltott ezeknek az állatoknak a vadászata, az északi Atlanti – óceánon pedig jelentősen visszaesett. Mindezeknek együttesen köszönhető az, hogy a bálnapopuláció mára elérte a százezres példányszámot.

A védelemnek azonban itt nem szakadhat vége, hiszen ha például eltörlik a vadászati tilalmat, a felhizlalt populációk drasztikus sebességgel csökkennének, és újbóli növekedésük sikere már kétséges.

lead kép:japantimes.co.jp