Május 27. Hétfő, Hella

Rengeteg a bolygó, amin víz is van!

null

A szép új világ keresése talán az egyik legrégebbi elképzelése az embereknek, legalábbis mióta lehetőségünk nyílt az űr tanulmányozására. A világ, amit keresünk azonban biztosan nem itt van a közelben, ráadásul olyan feltételeknek is meg kell felelnie, amiknek nem egyszerű.

Kell a víz

Ahhoz, hogy a miénkhez hasonló életforma kialakulhasson egy bolygó felszínén, mindenképpen szükség van vízre. Ráadásul nem is kevésre, hiszen az élet kifejlődése ehhez az anyaghoz kötött (bár természetesen más anyagok felhasználásával is létezhet élet, mégis a legegyszerűbb, ha víz után kutatunk a galaxisban, és azon kívül.

kép:gizmodo.com

Persze a víz mellett egy sor más részletnek is meg kell felelnie az adott égitestnek ahhoz, hogy felkeltse a tudósok érdeklődését. Mindezekkel együtt sokan hisszük, hogy a bolygónk egyedi és megismételhetetlen, pedig ez nem igaz. A fejlett kutatásoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy nagyon is léteznek olyan bolygók, melyeken a víz jelenléte az élet jelenlétét is lehetővé teszi.

Óceánok, tengerek, több is, mint nálunk.

A Föld saját tömegéhez viszonyítva 0,02%-os víztartammal büszkélkedhet. Ez ráadásul a felszínén található, és más részletekkel együtt ennek köszönheti a Kék Bolygó elnevezést is. A kutatók ma már 4000 úgynevezett exobolygót (idegen csillag körül keringő bolygók) ismernek, melyek elemzése most a Kepler űrtávcső, és a Gaia misszió adatainak köszönhetően sokkal mélyebb lehet. Így ma már az is biztos, hogy olyan bolygó is van ezek között, melynek tömegéhez viszonyítva akár 50%-a is lehet víz.

kép:spaceanswers.com

Ez nagyon jó hír, de azért a dolog nem ennyire egyszerű. A víz megléte nagyon biztató, de azért azzal számolni kell, hogy a bolygók körülményei nem egészen olyanok, mint a miénk. A kutatók elmondták, hogy jellemzően 300-500°C-os forrósággal kell számolni, így ezeknek a bolygóknak a légkörét vízpára alkotja, és folyékony víz csak a mélyebb rétegekben található. Ez persze csak azokra az égitestekre igaz, melyeket a kutatók képesek voltak vizsgálni, és még ekkor is inkább csak következtetésekről, feltételezésekről beszélhetünk. Az adatok mindenesetre biztatóak, hiszen ahol víz van, ott sok már is lehet.

lead kép:sci-news.com