Május 29. Szerda, Magdolna

Lassan búcsúzhatunk a tigristől és a rinocérosztól is?

null

A veszélyeztetett fajok védelme mindenki számára kiemelt jelentőségű kellene, hogy legyen. Csakhogy sokszor igen nagy pénzek forognak kockán, így a védelem már nem is olyan fontos…

Eltűnőben a biodiverzitás

A fenti kifejezés a faji sokszínűséget jelenti, aminek hatalmas szerepe van az ökoszisztéma fenntartásában – vagyis a mi életünkben is. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a pénz fontosabb, mint valamivel tovább nézni az orrunknál.

kép:indiatoday.in

Ennek a bizonyos fura állatvédelemnek a levét isszák a tigrisek és az orrszarvúak is. Mindkét faj erősen veszélyeztetett, sőt, az orrszarvúaknál nemrégen kellett lemondanunk egyik alfajuk létezéséről, mivel elpusztult az utolsó példány is. De még ez sem elég ahhoz, hogy teljes egészében betiltsák az állatok részeivel való kereskedelmet.

Egy kis tigriscsontot? Vagy orrszarvú tülköt?

Kínában a hagyományos gyógyászat évszázadok óta használ bizonyos állati részeket gyógyítás céljából. Ám míg régen a tigriscsont igazi ritkaság volt – annak nehéz beszerezhetősége miatt – ma már a boltban lehet kapni, jópénzért. Illetve most éppen nem, hiszen a kínai kormány betiltotta annak kereskedelmét, az orrszarvúak tülkével együtt. Sajnos lehet, hogy ennek most vége.

kép:mnn.com

Bár a tervezetet még nem fogadták el, de a kínai vezetés azt tervezi, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között és limitált mennyiségben, de engedélyezi a tigriscsont és az orrszarvú tülök kereskedelmet – pontosabban az ebből készült gyógyszerek kereskedelmét. Kikötés persze, hogy az alapanyagok kizárólag tenyészetekből származhatnak, ahol az állatokat elvileg nem lehet leölni, meg kell várni, míg maguktól elpusztulnak, ezután lehet a részekkel kereskedni. Kína területén több ezer tigris él tenyészetekben, míg szabadon mindössze 3890 példány.

A döntés sajnos előirányozza azt is, hogy az említett állatok orvvadászata nem fog csökkenni, sőt, emelkedhet is, hiszen most már legálisan lehet velük kereskedni, nem is beszélve az eddig is meglévő illegális csatornákról.

lead kép:blog.nationalgeographic.org