Június 24. Hétfő, Iván

Kipusztulhat Haiti élővilága, ha nem tesznek semmit az erdőkért!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Haiti neve a legtöbbünknek talán azért cseng ismerősen, mert szörnyű katasztrófákat kellett átélnie. Nem elég a hatalmas földrengés, az országot rendre sújtja az árvíz és a földcsuszamlások sora is. Ez azonban sajnos az emberi tevékenységnek köszönhető – legalábbis a nagyobb hányada – ami csak egyre romlik.

50-ből 42

Haiti esetében a problémát az erdőírtás jelenti. Hiába a védelem, és a józan ész, az ország lakosságának egy nagy része csak akkor tud ételt rakni az asztalra, ha kivágja a fákat, és faszenet vagy nyersanyagot ad el. Ez pedig végső soron odáig vezet, hogy az állam 2035-re elveszítheti az eredeti erdőségeit. Ez pedig tömeges kipusztulást hoz magával, így olyan fajoknak is búcsút inthetünk, melyek kizárólag itt találhatóak meg. Arról már nem is beszélve, hogy ez az itt élő emberek számára is katasztrofális következményekkel fog járni.

kép:worldnomads.com

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az országban 50 olyan hegy található, mely erdővel borított- ezekből mára 42 teljesen kopasz. A fakitermelés mértéke ugyan csökkent, de megállítani nem lehet, és a kutatók aggódnak, hogy ez ökológiai katasztrófához fog vezetni.

Az embereket is érinti

Az ilyen fokú beavatkozás a természetbe már komoly hatást gyakorol az emberekre is. Haitin több ezer ember veszítette életét a földcsuszamlások és az áradások miatt az elmúlt néhány évben. Sajnos ezek a természeti jelenségek csak részben következtek be maguktól, a nagyobb hányadukért az erdőírtás a felelős.

kép:welthungerhilfe.org

Az eltűnő erdőségek már nem veszik fel a csapadékegy jelentős részét, ami nagyobb áradásokhoz vezet, ezek pedig már jelentősen érintik a lakott területeket is. Ráadásul mivel a fákat kiírtják, azok a gyökérzetükkel már nem tartják meg a talajt, így az ki van téve az eróziónak is. Az esőzések következtében így nem csak a víz, hanem a földcsuszamlások is hatalmas gondot jelentenek a lakosság számára. Sajnos az erózió következtében az a talajréteg is lemosódik a területekről, mely alkalmas lenne az erdőtelepítésekre, így a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

lead kép:wired.com