Május 25. Szombat, Orbán

Itt az idő, készítsen mutatós madáretetőt egyszerűen

null

Megérkezett a hideg, itt az idő gondoskodni kertünk szárnyas lakóiról is. A madáretetés nem csak azért jó, mert így gyönyörű állatokat láthatunk, hanem azért is, mert így odaszoknak a madarak, a kártevők nagy ellenségei.

Persze a madáretetőt nem kell a boltban megvenni, mi magunk is elkészíthetjük, ráadásul ehhez használhatunk olyan anyagokat is, amik egyébként a szemétben végeznék.

Minden nélkül

Fontos kiemelni, hogy csak az kezdjen bele a madarak etetésébe, akik ezt egész télen át szeretné csinálni. Az állatok ugyanis megszokják, hogy valahol élelemre lelnek, így ha nem pótoljuk, amit megesznek, akkor felesleges utat tesznek meg, ami hatalmas energiaveszteség. Ez pedig különösen télen veszélyes is lehet!

kép: pinterest.com

A madarak etetéséről gondoskodhatunk úgy is, hogy tulajdonképpen etetőt egyáltalán nem teszünk ki. Ekkor zsírra és madáreleségre lesz szükségünk. Ezt a kettőt dolgozzuk össze golyóvá, vagy ha mutatósabbat szeretnénk, akkor karácsonyi szaggatóformába nyomkodjuk bele, és hagyjuk megdermedni a hűtőben. Ezután ki is tehetjük egy ágra. Ha lógatni akarjuk a csomagot, akkor készítés közben érdemes átfűzni rajta egy szalagot, így biztosabb lesz a tartása.

Ugyanígy fellógathatunk,almát is, ezt is nagyon fogják szeretni a madarak, különösen a rigók. Ez esetben az is egy jó módszer, ha egy nagyobb, csupasz gallyra szúrjuk, így bajlódni sem kell a kötözéssel.

Egy gyümölcs adott esetben tároló is lehet. A narancs héját ha két részben szedjük le, akkor azt meg lehet tömni a zsírral kevert magokkal, és így ki lehet akasztani a madaraknak, a megmaradt etető pedig mehet a komposztra.

Etetők újrahasznosítva

Talán minden gyerek készített már etetőt PET palackból, ami tökéletes megoldás, csak nem éppen mutatós. Egy kis festékkel azonban nagyon jól fel lehet dobni. Praktikus, hiszen gyorsan készen van, ráadásul teteje is van, így az eleség nem ázik el. Ugyanígy használhatunk tetra pack dobozokat is, ezeket is nagyon jól lehet dekorálni.

Mutatósés egyszerű, ha egy tányért és egy oldalára fektetett bögrét vagy csészét erős ragasztóval összeragasztunk. Miután a vegyszer megkötött, fel lehet tölteni magokkal a tányért és a bögre belsejét, majd a fülnél fogva fellógatható az etető.

kép:pinterest.com

Egy kiürült konzervdoboz is tökéletes választás, bár ennek vágása nehezebb feladat. Egy lemezvágó olló azonban gyorsan megoldja a kérdést. Ebben az esetben azonban fontos, hogy a konzerv éles széleit eldolgozzuk, hiszen ezek kárt tehetnek a madarakban!

Mivel etessünk?

Leginkább fekete napraforgó, köles, natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, mogyoró, illetve más olajos magvak kerüljenek az etetőkbe. Ezek mellett tökéletesek még a gyümölcsök, a vaj, a háj és a zsír is, hiszen ezek rendkívül jó energiaforrások.

A köztudatban kiirthatatlanul benne van, hogy kenyérrel, péksüteménnyel (illetve ezek maradékával) vagy például popcorn-nal, chips maradékkal kínálják a madarakat. Ez azonban számukra veszélyes, így semmi esetre se alkalmazzuk!

lead kép:homeandgarden.craftgossip.com