Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Itt a svédek legújabb innovációja: folyékony energia

Érdekesség
2018. november 10. 15:00
null

Az energia termelése mellett szintén hatalmas kihívás annak tárolása is. Ezt mind a mai napig a leginkább akkumulátorok segítségével tesszük, de ez messze nem a legjobb megoldás. Svéd tudósok most rátaláltak valamire, ami messze felülmúlj az akkumulátorokban rejlő lehetőséget.

Energiatárolás és akksi

Jelenleg a megtermel energiát akkumulátorokban vagyunk képesek tárolni (többek között). Ezek az eszközök igen hatékonyak, hiszen kémiai úton képesek magukba zárni a felvett energiát, majd leadni azt. A gond velük az élettartamuk nem a legjobb, valamint az, hogy egy közbeiktatott részlet, vagyis az energia termelése után azt el kell juttatni a tárolóhoz, mely egy külön egység, és ebből kell visszajuttatni a működtetni kívánt géphez.

kép:greentechmedia.com

Nem mellesleg az akkumulátorok erősen környezetszennyező egységek, akárcsak az elemek. Telepítésük és használatunk is körülményes, egyszóval biztosan nem ez a legjobb megoldás, de jelenleg ez a leghatékonyabb kisebb méretekben. Legalábbis eddig az volt.

Folyékony akksi?

A Chalmers University tudósai rukkoltak elő az új találmánnyal, mely egy sugáralapú üzemanyag. A különlegessége abban rejlik, hogy közvetlenül képes felvenni a napenergiát. A vegyület a természetben is megtalálható, ám más formában. A napenergia hatására a molekulákban a rácsszerkezet átrendeződik, így eltárolódik az energia. Ezt akkor lehet visszanyerni, ha katalizátort adunk az folyadékhoz. Ekkor a rácsszerkezet az eredeti állapotra áll vissza, és a felvett energiát a vegyület leadja.

kép:greentechmedia.com

A dolog szépsége, hogy sem maga a folyadék, sem pedig a katalizátor nincs semmilyen hatással a környezetre, hiszen a természetben mindkettő megtalálható. Emellett elterjedése átalakíthatja a napelemek világát is. Mivel a folyadék képes önmaga kinyerni az energiát a napsugarakból, így igazából nem napelemekről, hanem napkollektorokról beszélhetünk, amik azonban jóval hatékonyabbak mint elődeik, mind az energia befogásában, mind pedig annak tárolásában.

lead kép:smart-energy.com

FöldnapelemenergianapkollektorakkumulátorNap