Június 20. Csütörtök, Rafael

Így tehet gyorsan valamit, ha húz az ablak vagy hideg a padló

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikor beköszönt a hideg, akkor bizony a lakás fűtése is esedékessé válik. Sokszor ilyenkor szembesülünk azzal, hogy még mindig húz az ablak, jön be a hideg az ajtó alatt, és sajnos nem volt pénzünk az utólagos szigetelésre, ablakcserére. Tény, hogy ezek jelentik a tényleges megoldást, de a hideg itt van, és tenni kell ellene, ha nem akarjuk, hogy a fűtésszámla a csillagokig emelkedjen. Három egyszerű tippel azonban sokat tehetünk a melegebb lakásért.

kép:kiszurtam.blog.hu

Zoknikígyó

Igen, nem egy mai trükk, de még mindig hatékony. Ha húz az ablak, akkor néhány hordásra már alkalmatlan zoknival ez is lehet csökkenteni. Persze újat is használhatunk, ha szeretnénk, hogy a végeredmény még mutatósabb legyen. A zoknikat vattával, vagy régiplüssállatok töltőanyagaival, esetleg felvagdosott régi törölköződarabokkal jó alaposan ki kell tömni. Ezután a zoknikat össze kell varrni (annyi zoknit varrjunk egymás után, amekkora az ablak szélessége), és az adott helyretenni. A kígyónak kell szem és száj is, sőt, nyelvet is lehet neki készíteni. Ezt megtehetjük egy alkoholos filccel is, de gombokvagy anyagdarabok is ugyanolyan tökéletesek lesznek a feladatra.

Vastag függöny, roló

A hideg ablakok ellen nagyon jó védelmet jelent a vastag függöny és a roló is. Ez utóbbi jóval drágább, ám hosszabb távon biztosan megéri. Ha gyorsan kell a megoldás, akkor viszony a vastag függöny lesz a nyerő. Ez ne csak egy egyszerű sötétítőfüggöny legyen, hanem olyat válasszunk, mely valóban nagyon sűrű szövésű. Ha van otthon mutatós takaró, azt is fel lehet csíptetni, és télire felrakni a karnisra. Fontos azonban, hogy fűtőtest elé semmi esetre se kerüljenek a vastag anyagok, mert lefogják a meleget is, nem csak a hideget.

kép:ebay.co.uk

Szőnyeg

A padló hidegsége szinte minden háztartásban jelen van, ahol nincs padlófűtés. Erre megoldást jelent a papucs, de ettől még a padló hideget bocsát a szobába. Ha azonban egy vastagabb szőnyeget teszünk rá, akkor ez a hatás eltűnik, mivel a szőnyeg miután átmelegedett, meg is tartja azt a hőmérsékletet. Ha nem akarunk szőnyegekkel bajlódni a lakásban, akkor ideiglenesen, csak télire is ki lehet őket tenni, nyáron pedig feltekerve mehetnek a szekrénybevagy más tárolóba.

lead kép:sanvada.com