Június 19. Szerda, Gyárfás

Igen, csupán egy kis tengervíz, és máris lehet világítani!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gondolkodott már azon, hogy hogyan lehet környezettudatos az ember, ha nincsen lehetősége, vagy anyagi háttere ahhoz, hogy napelemek, esetleg kis szélturbinát telepíttessen? Az olyan helyeken, ahol erre nincsen lehetőség, vagy mondjuk, ha éppen kempingezik, akkor az egyetlen lehetőség az elem?

Erőteljes szennyezés

Az elem hatalmas találmány, hiszen segítségével az energia tárolható, hordozható. Nem csoda, hogy fejlesztik folyamatosan, az akkumulátorok forradalma pedig napjainkban is zajlik. Tény azonban, hogy nem éppen környezetkímélő eszközökről van szó, nem véletlen, hogy a használt elemeket is külön kell gyűjteni.

kép:machinedesign.com

Az eldobált elemek kénsavtartalma is aggasztó, a fémekről már nem is beszélve. Sok esetben azonban csak ez a lehetőség nyitott bizonyos régiók előtt. Hihetetlen, de az elektromos áram, mely a fejlett világban egyre nagyobb teret hódít – környezettudatos előállítási lehetőségei révén – a világ számos pontján csupán vágyálom.

De még azoknak is meggyűlik a gondja az elektromosság kihasználásával, akik kempingelni vágynak, kissé kiszakadni a civilizációból. Számukra az egyik legjobb lehetőség a kisméretű napelempanel használata, mellyel kisebb elektromos eszközeiket tölthetik, vagy világíthatnak.

Nincs nap, nincs energia?

Az apró napelemekkel az a gond, hogy rendszerint a megtermelt energia nem elég arra, hogy azt éjszaka is használhassuk, és ilyenkor az utánpótlás sem megoldott.

Ez az, ami életre hívott egy nem is olyan friss találmányt, mely nem csak azért lenyűgöző, mert alap iskolai ismereteket hasznosít, hanem azért is, mert nagyon jól működik. Biztosan sokan emlékeznek arra, hogyan is lehet a sós vízből előcsalogatni az energiát. Nos, ezzel sokan élnének is, hiszen egyes esetekben más lehetőségük nincs az áramtermelésre. Az elv egyszerű: a sós vízben rejlő kémiai energiát egy anód és a katód segítségével (jellemzően magnézium és szénrúd) elektromos árammá alakítják. Hogy ez mire elég? Nos, egy led működtetéséhet mindenképpen, sőt, egy USB port elhelyezésével a telefon töltésére is alkalmas. Sőt, ennek a portnak a segítségével akár további ledek is kapcsolhatóak a rendszerhez.

kép:shakarasquare.com

Több konstrukció is létezik, melyek közül az egyik legkisebb mindössze 3,5 deci sós víz segítségével 120 órányi használatra képes (persze csak a led működtetésével). Ezután a magnéziumrúd cserére szorul, de ez még így is nagyon szép teljesítmény.

Fura, hogy egyre több esetben futunk bele olyan találmányokba, melyek nem csak a nemzetközi zsűrik elismerésével büszkélkedhetnek, hanem igazán használhatóak is. Ráadásul kiötlésükhöz nemi szaktudás és kreativitás mellett csupán azokra az ismeretekre van szükség, melyekkel mindannyian találkozhattunk az iskolapadban kókadozva.

lead kép: aliexpress.com