Június 16. Vasárnap, Jusztin

Barcelonában vaddisznók kószálnak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ember és a természet együtt sokszor nem igazán jönnek ki. Ez a legjellemzőbben a városok és a nagyvadak összekeveredéséből tűnik ki. Éppen ezzel a gonddal küzd Barcelona is, bár ez nem olyan friss dolog, mint gondolnánk.

Nini, egy vaddisznó!

Barcelona környékén a vaddisznók szabadon élhetnek az erdőségekben. Természetes ellenségük sem igazán akad, vagyis elég nagy populációkkal lehet számolni. Az erdőterület azonban nem olyan nagy, így ha az állatok megéheznek, akkor becsámborognak a városba, és a kukák tartalmából csemegéznek.

kép:theguardian.com

Ez nem újdonság a helyi hatóságoknak, hiszen 2016-ban 1187 esetben jelentették a vaddisznók jelenlétét. Mára ez a szám lecsökkent, 369 esetre, ami még így is igen nagy szám. A probléma sokkal inkább abból adódik, hogy míg a nagyobb adat észlelései főleg a peremkerületekben voltak, addig már a belvárosban is feltűntek a nagyvadak, azokon a területeken, ahol a turistákkal is összefuthatnak.

Menekül, vagy támad?

A vaddisznó nem éppen aprócska teremtmény, a hímek akár 100 kilogrammos tömeget is elérhetnek. Veszélyt jellemzően nem jelentenek, mivel ha embert észlelnek, inkább menekülőre fogják a dolgot. Kifejezetten veszélyes a nőstény lehet, de csak akkor, amikor malacai vannak, ilyenkor mindenképpen nagy ívben el kell kerülni az anyakocát és a kicsiket is.

Azt gondolnánk, hogy akkor ez még jó is lehet, hiszen a természetbarát turisták ezentúl akár Barcelonát is tekinthetik úti célnak, de sajnos van egy kis baj. A helyi egyetemen ugyanis készült olyan kutatás, mely rámutatott arra, hogy azok a vaddisznók, melyek rendszeresen látogatják a lakott területeket, és a kukákból esznek, hajlamosabbak az agresszióra az emberrel szemben.

kép:jaktojagare.se

Mit tehetünk?

A hatóságok a peremterületeken már zárható kukákat szereltek fel, és a lakosságot is felszólították, hogy állateledelt se hagyjanak elől a kertekben, alacsony teraszokon. Ez azonban kevés, hiszen amennyiben nincs elég élettere az állatoknak, akkor előbb, vagy utóbb biztosan a lakott területeken találják magukat. Vagyis a megoldás az egyensúly. A városok számára a növekedés megállítása a cél, míg az erdők esetében éppen fordítva: azok csökkenését kell megállítani. Ha nem akarjuk, hogy a vadak ellepjék az utcákat, akkor hagyjuk meg életterüket, cserébe ők is meghagyják a miénket.

lead kép:utazomajom.hu