Július 18. Csütörtök, Frigyes

Azúr nem repül többé…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azt hinnénk, hogy a klímaváltozásnak mi vagyunk a legnagyobb vesztesei, pedig nem. Azzal, hogy ilyen helyzetbe kényszerítjük bolygónkat, annak többi lakóját is veszélybe sodorjuk. Hiába próbálnak néhányan kézzel – lábbal védekezni ez ellen.

Rio

Néhány éve egy egész estés mese is felhívta a figyelmet arra, hogy a kék színű arapapagáj bizony erősen veszélyeztetett madárfaj. Ez sajnos nem csak a vásznon van így, hanem a valóságban is, de míg a moziban Azúr megtalálja párját, és családot alapít, addig a valóságban sajnos a helyzet lényegesen szomorúbb.

kép:komlomedia.hu

A BirdLife International természetvédelmi egyesület közleményben tudatta, hogy az utóbbi években 8 madárfajt veszített el az emberiség. Ez a kihalási hullám pedig már nem csak az eldugott kis szigeteket érinti. Rendszerint ilyen helyekre korlátozódik a kihalás, hiszen itt lényegesen sérülékenyebb az ökoszisztéma, és az esetlegesen ide érkező invazív fajok is lényegesen nagyobb pusztítást képesek okozni. Most azonban másról van szó, most az ember az egyik fő összetevője a tragédiának.

Veszteség

Spix-ara, a Pouli-gyapjasmadár, a pernambucói törpekuvik, az alaogasi liánjáró és a tengerkék arara – ezeket a madarakat utoljára 2000-ben észlelték szabadon, így ma már kijelenthető, hogy kihalt fajokról van szó. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az esetben Dél-Amerikában honos fajokról is szó van, vagyis a kihalási hullám már a nagy kontinenseket is érinti. Ennek pedig bizonyíthatóan az az oka, hogy az emberek irtják a madarak élőhelyét, az erdőségeket.

kép:kanarenexpress.com

51 madárfaj van a veszélyeztetettségi listán, és ebből csupán egyetlen egyet sikerült annyira megerősíteni, hogy ezt a listát elhagyhassa. A maradék számára a remény igencsak karcsú, hiszen már az sem segített a kék arán, hogy a szívünkbe zártuk a kis, magányos, táncoló papagájt, aki a szerelmet is megtalálta. Bár a Spix-ara fogságban még létezik, és meg is kísérlik majd visszatelepítését, abban az esetben, ha az élőhelye nem kerül valódi védelem alá, illetve nem növelik meg azt, akkor vajmi kevés esélye marad az életben maradásra.

lead kép:startribune.com