Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Szeretne biztosítást a házára? Klímaváltozás van, felejtse el…

null

Szeretne biztosítást a házára? Klímaváltozás van, felejtse el…

A klímaváltozásnak olyan hatásai is vannak az életünkre, amikre nem is gondolnánk, holott logikusak. Ezek a hatások pedig gazdaságiak, és bizony mindannyiunkat érinteni fognak.

Pénz, pénz, pénz

Az áradásuk, a hurrikánok, a viharokban kidől fák és más hatások, melyeket a globális felmelegedés vált ki, mint anyagi vonzattal rendelkeznek. A károk helyreállítása rendszerint a kormányokat terheli, de ők természetesen az adókból képesek ezt megtenni – ha egyáltalán képesek.

kép:confused.com

Az anyagi vonzat pedig számolható, és a gazdasági szervezetek számolnak is vele. Tény, hogy ez most még nem aszt jelenti, hogy drágább lesz tőle a kenyér, de a jövőben mindenképpen. Hiszen a vállalkozás számára a profit a cél, azt pedig csak akkor érheti el, ha képes kompenzálni azokat a károkat, melyeket a cégének okoz a klímaváltozás.

Jó, jó, de most még nincs baj

Anyagilag most még a legtöbben nem érezzük annyira a bolygót sújtó változást. Persze, hiszen ha olyan szerencsétlenek is vagyunk, hogy elönti a házunkat a víz, vagy rádől egy fa a viharban, a legtöbb esetben a biztosító megtéríti a kárunkat, vagy legalább a jórészét.

Most azonban ez szépen lassan meg fog szűnni. A biztosítótársaságok is – mint bármelyik másik cég – profitot kell, hogy termeljenek, ez akkor lehetséges, ha sokan kötnek biztosítást, de csak kevesen szenvednek kárt. A klímaváltozás azonban újra osztotta a lapokat, vagyis a felállás megváltozott.

kép:roughleyinsurance.com

Azok a területek, melyek a klímaváltozás folytán veszélyesebbé váltak, vagyis már tornádók alakulnak ki rajtuk, extrém szárazság sújtja őket, hirtelen özönvízszerű esőzéssel kell számoljanak, vagy éppen hurrikán, árvíz, bármi más természeti katasztrófa övezetébe esnek nagy eséllyel lemondhatnak a biztosításról. Ha ugyanis maradnak a mostani rendszer, vagyis magasabb díjért ugyan, de szinte mindenki köthetne biztosítást, abba a társaságok biztosan beleroppannának. Egyszerűen ezért, mert az ezeken a területeken élők esetében nagyon nagy valószínűséggel történik olyan káresemény, melyet ki kell fizetnie a társaságnak. Vagyis a befizetett díj messze nem fog bevételt termeli.

Hogy hogyan lehet akkor majd védeni az anyagi javainkat? Biztosítással már valószínűleg nem, előrelátással és tudatossággal pedig még most kell felkészülni!

lead kép:retirementredux.com