Május 26. Vasárnap, Evelin

Répát minden betonburkolatba!

null

A fejlesztések elérték a betongyártást is, és ökobeton lehetősége jelent meg a láthatáron. Hogy ez miért fontos? mert a szén-dioxid kibocsátásban ez az iparág jel jelentősen benne van.

Répával a szebb jövőért

A betongyártás egyik legszennyezőbb részlete a cementgyártás. Az iparág az össz szén-dioxid kibocsátás 7%-ért felel, vagyis mindenképpen érdemes arra, hogy jelentősebb fejlesztésekkel próbáljanak javítani ezen az adaton.

kép:almanac.com

A Lancasteri Egyetem kutatói répa segítségével hoztak létre ökobetont. A szó már erősen elcsépeltnek hat, hiszen mindenhez hozzákapcsolják az öko kifejezést, ami csak egy hangyányit is zöldebb az eredeti lehetőségeknél. Jelen esetben azonban jelentős különbségekről van szó.

A sárgarépa cellulóz anyaga a betonhoz hozzáadva 80%-kal képes növelni a beton erősségét. Az anyag megakadályozza, hogy a beton berepedezzen, töredezzen, így pedig jelentősen kevesebb cementre van szükség az előállításához. Ez pontosabban kifejezve azt jelenti, hogy fél kilogramm répa nanoanyag hozzáadásával 10 kilogrammnyi cementet lehet megspórolni.

Mért éppen répa?

A cellulóz a fákban is megtalálható, ám lényegesen könnyebben hozzáférhetőek a zöldségek, így ezekkel kezdtek el kísérletezni. A répa tulajdonképpen majdnem teljes egészében víz, a benne lévő anyagoknak köszönhetően azonban mégis kemény, ropogós. A cellulóz már igen kis mennyiségben is megváltoztatja a víz viselkedését az anyagban, így a betonban is, mivel kémiai folyamat játszódik le a rostok és a cement között.

kép:adelaidenow.com.au

A cementgyártás is jelentősen mérsékelhető, de honnan teremtünk elő ennyi répát? Hiszen a bio üzemanyagok elképzelése is ott bukik meg, hogy értékes termőterületeket kellene „feláldozni” ahhoz, hogy üzemanyagot állítsunk elő a megtermelt növényekből.

Ebben az esetben azonban ettől nem kell tartani. A nanoanyag kivonásához nem kell a teljes répa, az ipari felhasználás során keletkező hulladék is tökéletesen megfelel a célnak, vagyis nem jelent sem többlettermelést, sem pedig újabb termőterületek bevonását a megoldás. A kutatók a cukorrépával is kísérleteznek, és persze más zöldségek is szóba kerültek már, mint lehetőségek. Az alapanyagok adottak, és a fejlesztések is jól haladnak, így néhány éven belül lehet, hogy stabil, répával dúsított utakon haladhatunk majd elektromos autóinkkal.

lead kép:thetimes.co.uk