Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Nem vett még napelemet? Akkor várjon még egy kicsit

Érdekesség
2018. október 17. 16:00
null

A napelemek piaca évről évre bővül, egyre jobb, és ami még fontos, egyre olcsóbb konstrukciókat lehet elérni. Így nem csoda, ha a hazai napelemkészlet is lassan a duplájára nő!

Hazai viszonyok

Itthon ugyan a megújuló energiák kissé mostohagyerek szerepkörben vannak, azért a magánemberek látják bennük az energiafüggetlenség lehetőségét, és persze az ezzel együtt járó előnyöket. A napelemekkel felszerelt háztartások rezsije jóval alacsonyabb, adott esetben akár nulla forint, és ez bizony a ház értékén is igen sokat dob.

kép:domain.com.au

Hogy mi az oka annak, hogy még mindig elég drágák a napelemek? Az EU a belső piacok védelme érdekében tilalmat vezetett be a kínai napelemekre. A legnagyobb gyártók ugyanis az ázsiai régióban vannak, és olyan árakon képesek a termékeiket kínálni, melyek néhány évvel ezelőtt még biztosan az európai vállalatok végét jelentették volna.

Nyitva az út

A most lejáró 5 éves behozatali tilalmat azonban nem hosszabbítja meg az EU. Ennek oka, hogy már nem indokolja semmi a tiltás fenntartását, vagy ha igen, annál jóval nagyobb súllyal esik latba a polgárok igénye az olcsó megújuló, tiszta energiára. Ennek megfelelően most már szabad az út a kínai napelemek előtt is.

kép:heatingmaterials.com

Csak hogy a félreértéseket már most eloszlassuk: bár tény, hogy sok termék, mely Kínában készül, hagy kivetni valót maga után, a napelem esetében az egyik legnagyobb fejlesztő ország is Kína. Bár ez nem garancia a minőségre, vagyis mindenképpen alaposan meg kell nézni mire is adjuk ki a pénzünket, de jó hír. A kínai termékek megjelenése minőségbeli romlással nem jár majd, ám a többlettermék megjelenése tovább nyomja majd az árakat, és élesíti az árversenyt is, ami nekünk, felhasználóknak mindenképpen jó!

Abban az esetben, ha az egész háztartásunkat úgy gondoljuk végig, hogy az a megújuló energiákra építhessen, még akkor is szükségünk lehet a szolgáltatóra. A szigetes telepítésű rendszerek drágábbak, és az akkumulátor is rejt magában némi kockázatot. Ugyanakkor tény, hogy így tökéletesen függetleníteni tudjuk magukat a szolgáltatóktól, és persze az energiaáraktól is. ezzel pedig nem kevés bürokratikus lépéstől is megkíméljük magunkat.

lead kép:medium.com

pénzklímaházenergiacsaládNap