Április 19. Péntek, Emma

Mi legyen a természetből összegyűjtött műanyaggal?

Érdekesség
2018. október 19. 16:00
null

A műanyag szennyezés problémája nem csak azért rossz, mert elönti a tengereket a szemét. Azért is, mert fogalmunk sincs, mint kezdhetnénk egy sziget nagyságú műanyagtömeggel.

Mentünk, de hova?

Ma már egyre inkább felismerjük azt a tényt, hogy ha a vizeket szennyezzük műanyaggal, akkor azzal nem csak a tengerek ökoszisztémáját romboljuk, hanem bizony magunkat is mérgezzük. Amikor ez már tudatosodik, akkor az ember tesz is a veszély ellen, és végre valahára elkezdi kipucolni a szemetet a vízből, és odafigyel arra is, hogy ne dobálja vissza bele.


kép:packagingdigest.com

Ez nagyon szép, de mi lesz azzal a brutális mennyiségű hulladékkal, ami így a szárazfölre kerül? A műanyagok többsége sajnos nem újrahasznosítható, vagyis az ipar nem igazén tud vele mit kezdeni. Nem lesz belőle újra csomagolóanyag, és nem lesz belőle PET palack sem. Akkor marad, ahol van?

Éljen a kreativitás

Szerencsére nem, mert mint mindenben, ebben is vannak lehetőségek, csak észre kell venni azokat. Ma már több szervezet és cég is foglalkozik azzal, hogy olyan termékeket állít elő, mely részben vagy egészben abból a hulladékból készül, melyet az óceánokból sikerült kiszedni. Az eladásokból befolyt összeg pedig rendszerint legalább részben azokat a szervezeteket támogatja, melyek az óceánok megmentésén dolgoznak.

kép:4ocean.com

Ilyen formán vásárolhatunk különleges gyöngy-karkötőt, melynek ára a további tisztítást teszi lehetővé. Készülhet a szemétből művészeti alkotás, szobor, mely magára a problémára hívja fel a figyelmet, de készülhet belőle akár ruha – sőt, akár bikini is.

Hogy mely szervezetek foglalkoznak az ilyen újrahasznosítással? A világ minden tájáról látnak benne lehetőséget, még olyan országokban is – például hazánkban -, ahol az óceánokat maximum képeken láthatunk – a környezetvédelem azonban nem határokhoz kötött. És hogy mi lesz az így készült termékekkel, ha már nincs rájuk szükségünk? Természetesen újrahasznosíthatóak, vagyis remélhetőleg az óceán közelébe sem jutnak – legalábbis nem hulladékként.

lead kép:nytimes.com

műanyagkreativitástermékszeméttermészetFöld