Május 25. Szombat, Orbán

Lépkedjünk napelemeken? Miért ne!

null

Kölnben tesztelik azokat a fotovolatikus járólapokat, melyeknek nem csak az az előnye, hogy energiát termelnek. A város több pontján is sikeresen lehet majd hasznosítani őket abban az esetben, ha a tesztelés sikeres lesz.

Teszt

Az egy éves tesztidőszakban nem a működését nézik a járólapoknak, hanem azt, hogy mennyi energiát lehet termelni velük, vagyis megéri-e a beruházás a városnak, vagy nem. A járólapokba épített napelemeket üveglap védi, mely csúszásmentes felület, így azt minden évszakban biztonságosan lehet alkalmazni.

kép:naturalawakeningsmag.com

A napelemek tiszta energiát képesek előállítani, ami a klímaváltozás fojtogató szorításában nagyon fontos. ám egy nagy hátrányuk, hogy igen nagy felületet elfoglalnak. Az igazán hatékony felhasználáshoz úgy kell a napelemeket elhelyezni, hogy azok egyszerre több funkciót is ellássanak. Ennek egyik alternatívája a járólap, hiszen ezzel az út és gyalogos járdarendszert a városban át lehetne állítani energiatermelésre. Persze ez még hosszas fejlesztést igényel.

Egyéb előnyök

Amikor egy-egy fejlesztést véghez visznek ma már az is cél, hogy az adott dolog – ami később ugye majd eladásra kerül – minél több funkciót lásson el tökéletesen. A fotovolatikus járólapok gyártásával sem csak egy cég foglalkozik, így a városvezetés egyik feladata, hogy megtalálják azokat a lapokat, melyeknek az energiatermelése a leghatékonyabb.

Emellett a járólapok a beépített szenzoroknak és a led világítás lehetőségének hála akár arra is alkalmasak legyenek, hogy jelzőlámpaként, vagy az útvonal mutatására is. ezen felül gyenge fényük az éjszakai fényszennyezést is mérsékelheti, amennyiben képes kiváltani az erős utcai lámpákat, és így tovább.

kép:trendhunter.com

Nem kell megállni a járólapoknál

A napelemek technológiája szerencsére igen nagy ütemben fejlődik, így nem kell megállni a járólapoknál. Létezik már a tetőcserépbe épített változat, sőt, az ablaküvegbe épített tökéletesen átlátszó napelem is.

A felhasználhatóság javulásával nem csak az energiatermelés lehet sokkal jobb, hanem az elhelyezéssel sem kell majd annyit bajlódni. A házak külső burkolata, az ágyásszegélyek, az autók festése, sőt, igazából szinte bármi válhat energiatermelő egységgé, ez csupán idő és pénz kérdése.

lead kép:thethingsnetwork.org