Június 22. Szombat, Paulina

Látott már transznemű halat? Sajnos, most már fog…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A vizek szennyezése igazán akkor kerül elő, amikor a műanyagokról van szó. Ez pedig azt eredményezi, hogy – szerencsére – feltalálók tucatjai alkotnak olyan kütyüket, amikkel csökkenteni lehet a szennyezést, amikkel tisztábbá tehetőek a vizek.

Azonban sajnos nem csak a műanyagokkal kell megküzdenie az emberiségnek, és minden más élőlénynek. A szennyvizekben ugyanis olyan anyagok is vannak, melyek komoly hatást gyakorolnak az élővilágra. A kozmetikumok előállítása során keletkező melléktermékek, a fogamzásgátlók, és más, hasonlóan veszélyes anyagok hatásait mutatták ki nemrégiben az Exeteri Egyetem kutatói.

kép:theaquariumguide.com

Nőiesednek

A probléma az, hogy a hím nemű édesvízi halak elnőiesednek. Ez nem azt jelenti, hogy színtelenebbek, kevésbé feltűnőek lesznek, hanem sajnos ennél rosszabb a helyzet. A transzneművé, vagy hermafroditává váló halak ugyan hímek, de sokuknál megfigyelhető petetermelés is, ezen felül pedig a spermájuk minősége is nagyban romlik. Az ilyen halak esetében az agresszió is csökken, kevésbé versengőek, ezzel pedig a saját túlélési, és a faj fennmaradási esélyei is jelentősen romlanak

A jelenségről a tudósok egy egyhetes szimpóziumon számolnak majd be, ahol a világ halbiológusainak lehetősége nyílik megvitatni, és megoldást találni a problémákra.

Antidepresszáns a vízben

A gondot azonban nem csak a fogamzásgátlók, illetve a hím halak magas ösztrogénszintje okozza. Sajnos a vegyi anyagok között olyanok is vannak, melyek más, hasonlóan katasztrofális hatást váltanak ki. Ilyenek az antidepresszánsok, melyek egyes édesvízi fajoknál csökkentik a félénkséget. Emiatt az emberhez is közelebb merészkednek a halak, de kisebb intenzitással reagálnak a ragadozókra is, ami pedig végzetes lehet. Ha pedig a tendencia tartósan fennáll, az a ragadozók elszaporodását, az adott fajok kipusztulását, és az egész ökoszisztéma felborulását eredményezi.

kép:fishforward.eu

A szimpóziumon ezen felül vizsgálják és megvitatják azt is, hogy a globális felmelegedés, vagy éppen a korallok pusztulása milyen hatást gyakorol a világ halállományaira.

lead kép:riverkeeper.org