Május 23. Csütörtök, Dezső

Lassan belefulladunk a műanyagba

null

Igen, sajnos a téma ezúttal is a műanyag és annak káros hatásai. Ez ok pedig egyszerűen az, hogy szépen lassan belefulladunk a saját magunk által létrehozott, ünnepelt anyagba.

Elképesztő mennyiség

A műanyagokat nagy mennyiségben az 1950-es évektől gyártják. A nagy mennyiség itt azonban még idézőjeles, hiszen meg sem közelíti azt a számot, amivel napjainkban gyarapítjuk a szeméttelepeket.

kép:indiawaterportal.org

Egy átfogó tanulmányban mutattak rá erre, mely a műanyaggyártással foglalkozik, számba véve a legyártott mennyiségeket, a felhasználást, és a használat utáni időszakot. A tanulmányból pedig kiderül, hogy a világon kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett, és ennek a mennyiségnek csak mintegy 10 százaléka lett újrahasznosítva.

12 százaléktól az emberiség égetés útján szabadult meg, ami azonban nagyon rossz ötlet. Azon túl ugyanis, hogy a műanyagok égetése jelentősen hozzájárul az üvegház hatású gázok légkörbe jutásához, az egészségre is ártalmas.

Szeméttelepeken és a környezetben

Sajnos ez azt jelenti, hogy ennek az elképesztő mennyiségnek a jelentős része a mai napig a szeméttelepeken pihen. És ez még a jobbik lehetőség, hiszen ekkora mennyiség a világ szeméttelepein sem férne el.

A műanyagok, melyek lebomlásához több száz, esetenként több ezer év is kell, a természetben szerteszórva is jelen vannak. Az óceánokban jelenleg 5 billió műanyagdarab kering, mely nem csak a látképet rontja. A műanyagok ugyanis sokszor a tengeri élőlények életébe kerülnek, mivel rájuk tekerednek, megfojtják őket, vagy ami még gyakoribb, lenyelik a darabokat, amik fulladást, bélcsavarodást okoznak.

A műanyagok legnagyobb számban a csomagolóiparban vannak jelen. A városi hulladékban a műanyag csomagolóanyagok aránya 1960-tól 2005-ig megtízszereződött. Ez pedig hatalmas szám, tekintve hogy a csomagolást másképpen is tökéletesen meg lehetne oldani. Már az is nagy segítséget jelentene, ha nem egyszer használatos műanyagokkal dolgozna az ipar, de a PET palackok helyett az üvegek, a műanyag zacskók helyett a szövet szatyrok mind hatalmas változást jelentenének. Bár ezekből is keletkezhetne hulladék, a lebomlás a textil esetében összehasonlíthatatlanul rövidebb, mint a műanyagoknál, az üvegek betétdíjas volta pedig ösztönző az újrahasznosításra nézve.

kép:itsafishthing.com

Csomagolás mentesen

Nem egy bolt létezik már hazánkban is, ahol kikerülhetjük a csomagolóanyagok jelentette plusz szemét keletkezését. Bár a vásárlási szokásaink egy kissé át kell, hogy alakuljanak, ezzel nem csak a szemét lesz kevesebb, hanem az áruk is olcsóbban kerülhetnek fonott kosarainkba. Hiszen ha nincsen csomagolás, akkor annak árát sem kell a fogyasztónak megfizetnie, csupán gondoskodnia kell önmagának olyan eszközökről, melyekbe a vásárolt árut elpakolhatja.

lead kép:mpg.de