Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Emberek a Föld ellen – vajon ki fog nyerni?

Érdekesség
2018. október 16. 16:00
null

A klímakatasztrófa kapcsán viszonylag ritkán beszélünk arról, hogy mi is annak legfőbb mozgatórugója, hol is kellene megfogni, hol lehet megállítani ezt a folyamatot. Persze előkerülnek a fosszilis tüzelőanyagok, a műanyag és más problémás részletek, de az igazi kiindulópont csak ritkán, ez pedig maga az ember.

Velünk van a baj?

Baj éppen nincs, hiszen úgy viselkedünk, mint bármelyik másik faj: a lehetőségeket kihasználva uralkodóvá válunk a bolygónkon. A gond csak ott van, hogy mivel értelmesek is vagyunk, így tovább kellene látnunk az orrunknál. A fajok felemelkedése ugyanis eddig minden esetben ugyan azzal ért véget: bukással. Ennek oka vagy egy természeti katasztrófa volt, vagy egyszerűen túlszaporodás.

Az emberiség részéről most mindkettővel szembe kell nézni. A természeti katasztrófák sorával állunk szemben, amiket képesekvagyunk elkerülni, abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk drasztikus megoldásokkal élni a klíma védelmében.

kép:slideshare.net

A népesség problémája azonban már egészen más tészta. Arra, hogy valódi gond van, már nagyon sokan felhívták a figyelmet, köztük mindannyiunk kedvenc természettudósa is, a 92 éves Sir David Attenborough is, éppen a napokban.

Túlnépesedés, és szükségszerű egyensúly

A népességnövekedés vitathatatlan tény. Az már sokkal inkább igaz, hogy kár „növekedésnek” titulálni azt, ami olyan léptékben megy végbe, mint ami napjainkban zajlik.

kép:sites.google.com

Jelenleg a bolygó több, mint 7,5 milliárd ember otthona. 2011-ben még „csak” 7 milliárdan voltunk, de a növekedés nem áll meg. az igazi ugrás azonban akkor következett be, amikor használni kezdtük a technika jelentette lehetőségeket, illetve a szenet és az olajat. Az emberiségnek 10000 nemzedékre (!) volt szüksége ahhoz, hogy elérhessen a 2 milliárdos tömeget. Ezután azonban az ipari forradalom és a már említett összetevők robbanásszerű növekedést okoztak. A jólét, az élelmiszerek bősége, és a fejlődést lehetővé tette, hogy az 1945-ös 2.3 milliárdos létszám 2006-ra 6,5 milliárdra nőjön. Vagyis 61 év alatt produkálta az emberiség a dupláját annak, amire előtte 10000 emberöltőnyi időre volt szükség.


Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy ma az emberek már igen sokáig élnek. A rengeteg születés mellett kevesebb a halálozás, és öregszik a társadalom egy része. Az új életek jelentős többségét a fejlődő országok és Ázsia adja, míg Európa visszafogottabb képet mutat.

Hogy miért lenne mindenképpen szükséges valahogy megállítani a népesség növekedését? Egyszerűen azért, mert a természet egyensúlyra törekszik, és mindig, szükségszerűen abba tér vissza. Ezt egy ideig lehet manipulálni, de a vége mindenképpen az, hogy a népesség aránya szükségszerűen visszaesik a fenntartható szintre. Ahogyan azt Attenborough is kifejtette, ez egy önszabályozó rendszer, a kérdés csupán az, hogy az emberiség megéri-e a szabályozás végét.

Lead kép:immigrationreform.com

vízFöldélelemenergiaembereknépesség