Április 16. Kedd, Csongor

Elfüstöljük a termőföldünket?

Érdekesség
2018. október 05. 08:00
null

A kert őszi takarítása fontos, hiszen esztétikai szempontból szebb, illetve tavasszal is könnyebben indul a munka. De tényleg gyufával kell kitakarítani a kertet?

Megdöbbentően káros!

Az avarégetés egy igen régóta fennálló gyakorlat, amit borzasztóan nehezen lehet csak elvetni. Ennek egyik fő oka, hogy sok helyen még mindig megengedett, igaz, csak bizonyos kereteken belül. De a tiltás ellenére is sokan egyszerűen felgyújtják az összeszedett leveleket, ami a lehető legrosszabb megoldás.

kép:zoldkor.net

Persze, tény, hogy így olcsóbb, mint elvitetni – habár a szemétszállító cégek ingyen elviszik az összeszedett avart, csak olyan zsákba kell tenni, amit a cég évente egyszer ingyen kioszt a területén, vagy matricát küld a lakosoknak. A levelek többségükben nagyon jól komposztálhatóak, így pedig kiváló minőségű virágföldet tudunk létrehozni. A komposzt nem büdös, nem foglal sok helyet, és fenntartási költsége sincs igazán, így ez a megoldás mindenképpen jobb, és összességében olcsóbb is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az avar égetése károsanyag kibocsátással is jár, a tűzveszélyességéről nem is beszélve. A kerti hulladék a legtöbb esetben lassan, nagy füsttel ég el, hiszen nedves. Így egyáltalán nem ritka, hogy egész nap füstöl a kertben a levélkupac, mire mindent el tudunk tüzelni. Ez azonban nagyon káros! Összehasonlításképpen: egy kupac avar 6 órás égetése olyan, mintha 250 busz motorját járatnánk 24 órán keresztül, egyfolytában.

A kerti segítőkre is veszélyes

Az avar égetése nem csak a légszennyezés miatt rossz. A kupacokban sokszor nagyon hasznos kis lények is megbújhatnak, akikre figyelni kell. A sünök például előszeretettel vackolnak be az összegyűjtött levélkupacokba, amikkel az ember csak arra vár, hogy jobb idő legyen, és be lehessen gyújtani őket. Így azonban a sünök is elpusztulnak, pedig kifejezetten hasznos segítőtársak (például kifejezetten szívesen fogyasztanak meztelen csigákat is).

kép:gazigazito.hu

Az avar közt azonban nem csak a sünök, hanem gyíkok, vagy akár békák is megbújhatnak, melyek szintén nagyon hasznos segítőink a kertben. Így inkább kerüljön a komposztra a levél, hogy téli búvóhely, később pedig gazdag talaj lehessen belőle, ne csak egy jó adag füst.

lead kép:martonvasar.hu

sünfüstkároséghajlatlevegőélet