Május 23. Csütörtök, Dezső

Döbbenetes mennyiségű védett terület van veszélyben az ember miatt

null

A természet védelme kiemelten fontos. legalábbis papíron, legalábbis addig, amíg nem éri meg jobban bányákat, utakat városokat létrehozni ott is.

A védelem csak látszat?

James Watson, az ausztráliai Queensland Egyetem professzora a társszerzője annak a tanulmánynak, mely rámutat a védett területek kiszolgáltatottságára. Sajnos nagyon könnyű egy területet védetté nyilvánítani, ám sok esetben ez csak papíron létezik, a valóságban a terület kicsit sem védett.

kép:pastemagazine.com

Az emberi tevékenység a legnagyobb pusztító erő, ami a természetet fenyegeti. Ez az oka annak, hogy a világ legtöbb országa elfogadta a biológiai sokféleség védelméről szóló konvenciót 1992-ben. Azóta a védett területek nagysága megduplázódott de sajnos ez csak papíron igaz. A területek harmada, vagyis hatmillió négyzetkilóméternyi terület van veszélyben az emberi tevékenység miatt.

Illegális tevékenységek?

A dolog legszomorúbb része nem az, hogy nem megfelelő a védelem, vagyis hogy illegális tevékenységek folynak a területen. A védelem kimondása könnyű, azt betartatni azonban nehéz, főleg ha nem is igazán veszik komolyan, az érintett részeken ugyanis vígan folyik a bányászat, a fakitermelés, a legeltetés, épülnek az utak, a városok, úgy, mintha semmilyen védelemmel nem lenne ellátva az adott terület. Vagyis a világ biológiai értékeinek védelme sok esetben csak egy hangzatosan megfogalmazott papírlap, semmi több.

A folyamat megállítása égetően fontos lenne, de az esély rá igen kicsi. Egyszerűen arról van szó, hogy a gazdasági érdekek, vagy akár egyszerűen a túlélés kényszere rábírja az embereket arra, hogy újabb területekbe avatkozzanak bele, a kormányok pedig sokszor nem csak, hogy szemet hunynak, hanem engedélyezik is a folyamatokat.

kép:indianholiday.com

Az igazi természetvédelem

A világ mozgatórugója a pénz. Ezt sokan nem szeretik, és nem is jó érzés elismerni, de sajnos így van. vagyis tényleges természetvédelem, nagy volumenben, jelentős mértékben akkor valósulhat meg, ha gazdaságilag megéri, nyereséges foglalkozni vele. Amíg a természetvédelem a cégeknél a „társadalmi szerepvállalás” témakörébe esik, vagyis sokaknál tulajdonképpen reklám, addig hatalmas erőfeszítések árán lehet csak ténylegesen megvédeni azokat a területeket, melyek papíron már élvezik azt.

lead kép:apple.com