Február 24. Szombat,

Avokádóban az erő, pontosabban a műanyag

Érdekesség
2018. október 11. 08:00
null

A műanyagok alternatíváinak kutatás folyamatos, és az egyik legígéretesebb cél a bioműanyag létrehozása, illetve tömeggyártása. Ebbe a játékba száll be most Mexikó!

A műanyag mindenhol gond

Egyetlen ország sem húzhatja ki magát a műanyagok jelentette katasztrófahelyzet alól. Ha vannak vizeik, akkor ott, ha nem, akkor a haszonállatokban, a földben, és végső soron a saját szervezetünkben is megjelennek a mikroműanyagok, melyeknek veszélyeiről még messze nincs pontos elképzelésünk. A műanyaggal szennyezett vizek állatvilágának pusztulása, vagy a vadvilágra gyakorolt hatása szinte mindenhol tetten érhető, így kibújni a hatások alól nem lehet.

kép:bangaloreagrico.in

Vagyis mindenki számára, kivétel nélkül fontos kell hogy legyen az, hogy valahogy alternatív megoldást találhassunk a műanyagok kiváltására. Ehhez olyan anyagot kellene találni, mely strapabíró, nagy tömegben is olcsó előállítani, és gyorsan, káros mellékhatások nélkül bomlik le.

Növényekben a megoldás

A boiműanyag alapja növény, hogy pontosan melyik, az változó. A kukorica jó megoldásnak tűnik, de a sorban szerepelnek még kenderfélék és sok más is. a gond szinte minddel ugyan az: a termesztésük értékes területeket von el a mezőgazdaságtól, egészen pontosan az élelmiszer termeléstől.

Mexikó is növényekben látja a kiutat, ám első választásuk nem éppen átgondolt. Ha ugyanis sikeres a projekt, akkor is egy olyan növényhez nyúltak, melynek termesztése az egyik legnagyobb terhelést jelenti a bolygónak, ez pedig az avokádó.

kép:indiamart.com

Bár vitaminokban és ásványi anyagokban is nagyon gazdag, a gond vele az, hogy termesztésének hatalmas vízigénye van, ami a korlátozott vízmennyiséget tekintve bajos. Igaz, a műanyag gyártásához a bolti maradékot használják, de innen már csak egy lépés, hogy ez ne így legyen. Ezt valószínűleg azok is tudják, akik belekezdtek a projektbe, hiszen hosszabb távon szeretnék bevonni a bioműanyag gyártásba a kaktuszokat is.

Ennél is jobban hangzik, hogy alternatív alapanyag lehet a kagylóhéj és más emberi hulladék is, ami így egy szép körforgást biztosítana az anyagoknak, minimalizálva a felhasznált részek szemétre kerülését.

Lead kép:fairchildgarden.org

műanyagvíztengergyümölcséletszennyezés