Május 29. Szerda, Magdolna

Autó és kamion sofőr, repülő pedig pilóta nélkül? Csupán néhány év kell hozzá

null

Az önvezető technológia nem éppen friss dolog, hiszen a Tesla egyik – másik autójában már van ilyen „robotpilóta”. Az már más kérdés, hogy ez a lehetőség mennyire ragadja magával az ipart, és milyen távlatokat nyit, illetve, hogy milyen elfogadottságra talál.

Autók, kamionok, repülők

Nem is olyan régen még sokkolta a közvéleményt – és valószínűleg a szakmát is -, hogy tesztelik azokat a kamionokat és teherszállító autókat, amiknél már nincsen szükség a sofőrre. Egy kicsit talán ijesztő a gondolat, hogy az ember az autópályán haladva, amikor elhagyja a kamiont, átpillant annak vezetőfülkéjébe, és ott nem lát semmit. Még akár magáét a fülkét sem, hiszen arra sincsen szükség.

kép:bbc.com

Azonban talán még nehezebben veszi be az emberek gyomra azt az elképzelést, hogy olyan járműveket is teljesen automatizált rendszer irányítson, mint a repülő.

Sok megtakarítás, kisebb hibaráta

A megkérdezettek több, mint fele vonakodna beülni egy ilyen gépbe, annak ellenére, hogy felismerik az előnyöket is. a fiatalabb korosztály már elfogadóbb a lehetőséggel, de a svájci UBS bank felmérése arra is rámutat, hogy azért ez még odébb van. a technológia fejlődésétől függően a befektetőket is nagyjából 5 év múlva érdekelheti a lehetőség, hiszen sok pénz van benne.

Hogy pontosan mennyi? A felmérések alapján a pilóta nélküli repülő az iparágnak évi 35 milliárd dolláros megtakarítást hozhatna. A pilóták azért ennyire nem keresnek jól, ebbe az összegbe igen sok részlet tartozik bele. Többek között számolni kell a képzési költségek eltűnésével, valamint azzal is, hogy a gépek folyamatosan az ideális, lehető legalacsonyabb fogyasztással képesek közlekedni, ami jelentős megtakarítást eredményezhet.

kép:express.co.uk

Az önvezető rendszereknek azonban sok ellenzője is van, ami nem csoda. Egy hirtelen kialakult helyzetre ugyanis egy gép nehezebben reagál, ha még sohasem találkozott vele. Ez azonban a rendszerek fejlődésével kiküszöbölhető, főleg, ha a sokat vitatott mesterséges intelligencia is beleszól a folyamatba.

Tény, hogy a megtakarítás jelentős, arról már nem is beszélve, hogy ezzel a környezeti terhelés is csökkenne, így nagyon valószínű, hogy legalább részben megvalósul majd a projekt. A kérdés csupán csak az, hogy mikor.

lead kép:digitaltrends.com