Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Austinban nem lehet pazarolni. Tiltja a törvény!

null

Bár Trump kormányzata nem igazán hisz ebben a globális felmelegedés dologban, az államok, városok nem ilyen szűklátókörűek. Erre remek példa Austin, ahol egyszerűen törvényileg tiltották be a pazarlást.

Éttermek, gondolkodjatok

A szabályozás egyelőre az éttermeket érinti, azon belül pedig az élelmiszer, szerves anyag, és szennyezett papírhulladékokkal történő gazdálkodást. Eddig a bevett módszer – ahogyan a világ számos más pontján is – a szeméttelepre szállíttatás volt, vagyis minden ment a kukába.

kép:dehir.hu

A hónapban azonban hatályba lépett egy rendelet, mely az URO, vagyis az egyetemes újrahasznosítási rendelet része. Ennek értelmében az ételmaradékok, és minden szerves hulladék kezeléséről az étteremnek kell gondoskodnia, nem dobhatja ki. Komposztálhat, adományozhat, de a szemétbe nem kerülhet. A rendelet célja, hogy a szerves anyagok, melyek tökéletesen hasznosíthatóak lennének, ne végezzék a szeméttelepeken, ahol bomlásukkal üvegházhatású metánt szabadítanának a légkörbe. Komposztálással azonban jó minőségű termőföldet hozhatnak létre, az adományozással pedig hajléktalanszállókon, ingyen konyhákon segíthetnének.

Más haszna is van

Az élelmiszerek pazarlása nem csak azért rossz, mert komposztálás után termőföld lehetne belőlük. Az alapanyagok előállításához hatalmas mennyiségben használunk fel tápanyagokat, vizet, és nem utolsó sorban pénzt, energiát és munkát. Ha nem kezeljük megfelelően a szerves hulladékot, vagyis nem gondoskodunk annak komposztálásáról, vagy a fogyasztható részek felhasználásáról, akkor ezt mind elpazaroljuk.

kép:bakersjoy.com

Az élelmiszerek egy jó része körforgásban tartható. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nem csak egészséges, de termőföldhöz is juttat minket. Sok olyan része van ezeknek az ételeknek, melyet nem fogyasztunk el – még a maradékokon kívül is. Ezeket felhasználva nem csak a klímaváltozás ellen tehetünk a saját szintünkön, hanem pénzt is spórolhatunk, ami nem mellékes szempont.

lead kép:apron.hu