Április 28. Vasárnap, Valéria

Állami támogatással létesülnek komposztálótelepek

Érdekesség
2018. október 13. 11:00
null

Minél kevesebb hulladék, annál fenntarthatóbb élet. Ennek jegyében amit csak lehet komposztálni kell, még akkor is, ha ez szelektív gyűjtés után valósul meg, központilag.

Komposztálni, komposztálni, komposztálni!

Akinek van kertje, annak nem csak ajánlott, hanem vétek kihagyni a komposztálás lehetőségét. Sőt! Ma már egy kis utánajárással telepíthetünk kis komposztálót az érkéjükre is, így a lakásban is készíthetünk termőföldet.

kép.gardenmyths.com

A közhiedelemmel ellentétben a komposzt se nem büdös, se nem ronda, ez utóbbi ugyanis a tárolóedényen múlik. Előbbi pedig biztosan elkerülhető, ha valóban azt, és úgy komposztálunk, ahogyan kell. A végeredmény pedig kiváló minőségű termőföld a hulladékért cserébe. Kinek ne lenne ez jó üzlet?

Telepek is létesülnek.

Pályázati lehetőséggel egybekötve több új komposztálótelep is létesül a közeljövőben. Ezeken a telepeken komposztálják azt a szerves, biológiailag lebomló, és zöldhulladékot, amit szelektíven összegyűjtöttek. Pályázni lehet zárt, és nyitott komposztáló telepekre is. előbbi igen költséges, utóbbihoz igazából csak tér, és a folyamat ismerete szükséges.

Komposztálni pedig megéri, hiszen hulladékból készül, ami szemétre kerülne, és termőföld lesz belőle, amit – egy komposztálótelep kapacitását tekintve – zsákokba töltve jó pénzért el lehet adni.

Tényleg olyan jó?

Tényleg. Nem csak azért, mert így nem kell annyi szemétdíjat fizetni, vagy éppen kikerülhető a kifejezetten környezetszennyező avarégetés. Emellett előnye a termőföld, ami minden kerttulajdonosnak jól jön, de a lakásokban a cserepes növények is igénylik a tápanyagutánpótlást.

kép:gardeningknowhow.com

Ha jól komposztálunk, és betartjuk a szabályokat, az érés folyamata 60°C körüli hőmérsékleten történik. Ez pedig már elegendő a ház fűtéséhez is, a nagy hidegben pedig támogatja a fűtési rendszert, csökkentve ezzel a költségeket. A komposztkazán építése sem olyan nagy ördöngösség, vagy a zöldhulladék hasznosításának igazán csak előnye van.

A komposztálás az igazi körforgás megvalósítása: a fű túl magas, így levágjuk, a nyesedéket komposztáljuk, majd azzal segítjük a fű növekedését. Nincs külön költsége, és a befektetett munka is kicsi. Kivéve talán azt a részt, amikor át kell rostálni a komposztot, de ez igazán nem nagy ár ennyi előnyért cserébe.

lead kép:wikipedia.org

pénzszemétállamternőföldpályázatkomposzt