Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A tudatos divat hajnala jön

Érdekesség
2018. október 25. 12:00
null

Szereti a divatot? Szeret a trendeknek megfelelően öltözni? És ezt ön is olcsón szeretné megúszni? Ha fontos a Föld, akkor ezen változtasson!

A ruhaipar és a globális felmelegedés

Sajnos igen, a ruhaipar is jelentősen hozzájárul a klímahelyzethez. Egészen pontosan 8%-ot ad a teljes szén-dioxid kibocsátásból, ami a mai trendeket nézve 2050-re 50%kal is nőhet. A nagyobb baj, hogy a vízfelhasználása döbbenetes. Nem is hinnénk, de a ruhaipar a második legnagyobb vízfelhasználó a mezőgazdaság után. Egyetlen pamutpóló elkészítése (az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága szerint) 2700 liter vizet vesz igénybe. Ez egy felnőtt ember számára két és fél évig jelenti az élethez szükséges víz fogyasztását.

kép:insideretail.com.au

A ruhaipar ilyen mértékű szennyezése a Fast Fashion modell terjedésének köszönhető. Így a termékek olcsóbbak, és a tömegeknek is elérhetőek – bár az egyediség igencsak leromlik. Az így készült ruhákhoz olcsóbban lehet hozzájutni, ami sajnos a ruhaipari dolgozók bőrén érződik igazán. Folyamatos ugyanis a távol-keleti munkaerő súlyos kizsákmányolása, hogy a ruhadarabok olcsósága a profit mértékét ne érintse.

De ez csak ruha

Az ember megveszi a ruháit, és arra gondol, most egy darabig nem veszek többet, és akkor tudatosan járok el. De sajnos ez nem ilyen egyszerű. A Fast Fashion áruházláncok ruhái ugyanis tartósságban messze elmaradnak a versenytársaktól. Ez azt jelenti, hogy hiába választunk alapdarabokat, melyekkel a divatot is kisebb kiegészítőkkel tökéletesen tudjuk követni, azok rövid időn belül elhasználódnak. Így kénytelen kelletlen újabb ruhákat veszünk, és a kör kezdődik elölről.

kép:themadeinamericamovement.com

A folyamat megállítására nem feltétlen ezeknek a láncoknak a mellőzése a megoldás. Több helyen is találkozhatunk már tanúsítvánnyal, hogy a ruha anyaga ökológiai gazdaságból származik, vagy éppen, hogy tisztességes bérű munkások kezei közül került ki. A tudatosság pedig itt kezdődik. Ezek a darabok drágábbak ugyan, de nem lényegi a különbség, főleg, ha tartósabbak is. ha pedig a vásárlók figyelnek az ilyen részletekre, akkor az ipar is kénytelen lesz figyelni rájuk, hiszen a vásárló a szokásaival diktál, övé a döntő lépés, hogy fenntartható ruhákban nézzen a jövő elé

lead kép:eco-business.com

szemétkizsákmányoláskárosanyagdivatmunkaszén-dioxid