Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

A gyilkos 6-os pakk nem támad többé?

null

A műanyag hulladék csökkentése minden gyártó számára fontos kell, hogy legyen, főleg akkor, ha ezzel spórolhat is. A Calsberg most talált egy jó megoldást, ami igazán segíthet.

1200 tonna műanyag

Ez a döbbenetesen nagy szám annak a műanyag hulladéknak a súlya, mely egy év alatt a Calsber hatos pakkokat összefogó műanyag gyűrűkből keletkezik. Ez nagyjából 60 millió zacskónak megfelelő súly. Ebből egyrészt kiderül, hogy a sörgyárnak nem fogy rosszul a terméke, másrészt az is, hogy a műanyag mennyisége a természetben hatalmas számokban mérhető.

kép:minyanville.com

Az igazán nagy baj az összefogó gyűrűkkel azon túl, hogy műanyagok az, hogy az állatokra akadva, lenyelve fulladást okoznak, de ha rosszul tekeredik rájuk az anyag, akkor rendellenes fejlődést is okozhatnak, komolyan károsítva ezzel is a környezetet.

Műanyag helyett ragasztó

A Calsberg megoldása nem csak egyszerű, de elegáns is. az összefogó gyűrűk helyett ragasztót használnak majd, így teljes egészében ki lehet küszöbölni a műanyaghulladékot, és persze nem utolsó sorban tetemes mennyiségű pénzt is meg lehet spórolni.

Más gyártók sem restek, és serényen keresik a lebomló műanyag összefogók lehetőségét, de ezek gyártása egyrészt kifejezetten drága, másrészt a kivitelezés még bőven hagy kívánnivalót maga után.

kép:ecopedia.com

Persze a folyamat a ragasztó esetében sem volt olyan gyors és egyszerű, mint hinnénk. Az anyagot három év kísérletezésével találták meg, hiszen ellen kell álljon az időjárásnak, esőnek, napsütésnek, de erőhatásra el kell pattannia, hogy le lehessen venni a dobozokat egymásról. Mindemellett természetesen újrahasznosíthatónak is kell lennie, hiszen a ragasztó a dobozokon marad. A három év alatt a Calsberg több, mint 4000 variációt próbált ki, tehát nem lehet azt állítani, hogy elkapkodott kivitelezés volt. Reméljük a megoldás beválik, és el is terjed, hiszen így gyártónként sokszáz tonna műanyag megspórolható lenne.

lead kép:treehugger.com