Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Wilson megy, és tarol – reméljük elég is lesz

Érdekesség
2018. szeptember 29. 11:00
null

A Csendes óceán egy hatalmas, sziget nagyságú szeméthegy lebeg. Wilson azért él, hogy ezt eltakarítsa. De azért vannak buktatói a vállalkozásának.

Kicsoda Wilson?

Wilson, vagy hivatalos nevén a 001-es rendszer egy hollandiai nonprofit szervezet megoldás a szemétsziget problémájára. Lényegében két úszóegység, melyek 600 méteres U alakú gyűjtőt húznak maguk után, mely 3 méter mélyen merül a vízbe. Az úszóegységek motorral nem rendelkeznek, a szél, a hullámok és az áramlatok ereje hajtja őket. És már útjára is indult, igaz, egyelőre tesztüzemben az éles bevetés előtt.

kép:psmag.com

Wilson feladata nem csekély. El kell takarítania a világ egyik legnagyobb szemétfelhalmozódását, mely a Csendes Óceánon lebeg Hawaii közelében. A mintegy 1,8 billió műanyag eltakarítása égető probléma, hiszen azok elbomlani sohasem fognak, darabolódásuk során, mikroműanyagként pedig elképesztő károkat okozhatnak a mostaniakon felül is.

Nem biztos a siker

Nem mindenki bízik a vállalkozás sikerében, amit egyébként olyan nevek is támogattak, mint Peter Thiel, a PayPal társalapítója. George Leonard, az Ocean Conservancy nevű szervezet vezető tudósa is a kétkedő közé tartozik. Az igazán elszomorító a dologban, hogy a bukás esélyét a tudós nem abban látja, hogy a szerkezet képtelen lesz összegyűjteni a szemetet, vagy egyszerűen nem jut el a célig. Az igazán nagy gond az, hogy nem tud elég gyorsan dolgozni, mivel az emberiség gyorsabban önti a műanyagokat az óceánba, mint ahogyan azokat Wilson képes lenne eltakarítani.

kép:kcet.org

Természetes a szakemberek egyetértenek abban, hogy a kezdeményezés nagyon hasznos, de azt is tudják, hogy Wilson léte csak az első lépés, és csak félmegoldás. Az elsődleges cél nem a kármentés, hanem a megelőzés, vagyis az, hogy a világ megértse, nem szennyezheti következmények nélkül a környezetet, azzal ugyanis önmagát mérgezi. Ha a műanyaghulladékok óceánba kerülését meg lehet akadályozni – praktikusan ha a műanyaghulladék keletkezését meg lehet akadályozni – az már komoly lépés lesz az óceánok élővilágának és az ökoszisztémánknak a védelmében!

lead kép:steemit.com

óceántisztaszemétkörnyezetkoszélet