Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Mérgező mesterséges zátonyt kell kiemelni a francia partoknál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mesterséges zátony? Igen, hiszen élőhelyeket teremt, és némi hulladéktól is megszabadulhatunk általa. Már ha nem mérgező. De sajnos sokszor utólag kiderül, hogy az.

Pedig jó ötletnek tűnt…

(kép:ocregister.com)

1980-as években több országban is elterjedt egy nagyon is jó ötletnek tűnő lehetőség: használt abroncsokból akartak mesterséges zátonyokat létrehozni. Az ötlet több szempontból is nyerőnek látszott: mesterséges élőhelyet teremtenek a tengeri élővilágnak, segítve ezzel a szaporodást, és persze a fajok sokasodását is. másrészt, és nem utolsó sorban a nehezen kezelhető autógumi hulladékról is le van a gond. Elsőnek Franciaországélt a lehetőséggel nagyobb tételben, és divatot indítva több terület is csatlakozott.

Sajnos már 2005-ben ki kimutatták a tudósok, hogy bizony az abroncsokból a környezetre és az emberekre is mérgező anyagok, például nehézfémek szivárognak a tengerbe. Mindemellett a helyi halászközösségek is rámutattak, hogy hiába a zátonyok, hiszen azon szinte semmilyen élet nem telepedett meg, így igazából csak egy halom gumi a tenger fenekén.

Kudarc, ráadásul igen drága

A francia vezetés már 2015-ben megkezdte az abroncsok eltávolítását, kihangsúlyozva, hogy nem gondolták a kihelyezéskor, hogy azok ártalmasak lehetnek a környezetre. Igaz, ezzel kapcsolatban semmilyen tanulmány nem készült, ma már valószínűleg körültekintőbbek lennének. A kiemelést búváros és hajók végzik, dolguk pedig akad bőven, hiszen összesen 25 ezer abroncsról van szó a francia partok közelében.

Azon felül, hogy a munkálatok a mai napig is folynak – persze megszakításokkal -, 1 millió euró a költség csak az idei kármentés esetében. A pénzt a Michlein abroncsgyár, valamint a francia kormány együttesen viseli.

(kép:emiratesdiving.com)

Mesterséges zátony?

Maga az ötlet egyébként nagyon is használható, csupán az anyagválasztással van némi gon. Mesterséges zátonyok lehetnek azok a hajók, melyek már letöltötték idejüket, de akár autóroncsok is. az egyik legjobb megoldás, ha olyan anyagokat használunk, melyek egyébként is megtalálhatóak a vízben. Talán az egyik leg működőképesebb megoldás a beton, melyből ráadásul bármilyen alakzat elkészíthető. Így akár egy komplett szoborpark is süllyedhet a víz alá, azt a halak, korallok és más élőlények szívesen és gyorsan birtokba veszik.

(lead kép: theseamonster.net)