Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Mérgező mesterséges zátonyt kell kiemelni a francia partoknál

Érdekesség
2018. szeptember 28. 16:00
null

Mesterséges zátony? Igen, hiszen élőhelyeket teremt, és némi hulladéktól is megszabadulhatunk általa. Már ha nem mérgező. De sajnos sokszor utólag kiderül, hogy az.

Pedig jó ötletnek tűnt…

(kép:ocregister.com)

1980-as években több országban is elterjedt egy nagyon is jó ötletnek tűnő lehetőség: használt abroncsokból akartak mesterséges zátonyokat létrehozni. Az ötlet több szempontból is nyerőnek látszott: mesterséges élőhelyet teremtenek a tengeri élővilágnak, segítve ezzel a szaporodást, és persze a fajok sokasodását is. másrészt, és nem utolsó sorban a nehezen kezelhető autógumi hulladékról is le van a gond. Elsőnek Franciaországélt a lehetőséggel nagyobb tételben, és divatot indítva több terület is csatlakozott.

Sajnos már 2005-ben ki kimutatták a tudósok, hogy bizony az abroncsokból a környezetre és az emberekre is mérgező anyagok, például nehézfémek szivárognak a tengerbe. Mindemellett a helyi halászközösségek is rámutattak, hogy hiába a zátonyok, hiszen azon szinte semmilyen élet nem telepedett meg, így igazából csak egy halom gumi a tenger fenekén.

Kudarc, ráadásul igen drága

A francia vezetés már 2015-ben megkezdte az abroncsok eltávolítását, kihangsúlyozva, hogy nem gondolták a kihelyezéskor, hogy azok ártalmasak lehetnek a környezetre. Igaz, ezzel kapcsolatban semmilyen tanulmány nem készült, ma már valószínűleg körültekintőbbek lennének. A kiemelést búváros és hajók végzik, dolguk pedig akad bőven, hiszen összesen 25 ezer abroncsról van szó a francia partok közelében.

Azon felül, hogy a munkálatok a mai napig is folynak – persze megszakításokkal -, 1 millió euró a költség csak az idei kármentés esetében. A pénzt a Michlein abroncsgyár, valamint a francia kormány együttesen viseli.

(kép:emiratesdiving.com)

Mesterséges zátony?

Maga az ötlet egyébként nagyon is használható, csupán az anyagválasztással van némi gon. Mesterséges zátonyok lehetnek azok a hajók, melyek már letöltötték idejüket, de akár autóroncsok is. az egyik legjobb megoldás, ha olyan anyagokat használunk, melyek egyébként is megtalálhatóak a vízben. Talán az egyik leg működőképesebb megoldás a beton, melyből ráadásul bármilyen alakzat elkészíthető. Így akár egy komplett szoborpark is süllyedhet a víz alá, azt a halak, korallok és más élőlények szívesen és gyorsan birtokba veszik.

(lead kép: theseamonster.net)

tengeróceánpénzabroncstudomyányegészségzátonyméreg