Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Megérkezett az a szalonna, ami távolról sem köthető a malachoz

null

A klímaváltozás egyik erőteljes katalizátora az állattartás, és az állati eredetű ételek fogyasztása. Ennek kutatják lehetséges alternatívát, amikkel valószínűleg egyre többet fogunk találkozni, nemsokára akár a boltok polcain is.

Vegetáriánusok előnyben?

A kizárólag növényi táplálkozás alternatívája sokak számára nem kifejezetten vonzó. Hazánkban ráadásul nagy hagyománya is van a disznóhús fogyasztásának, így a friss zöldségek és gyümölcsök, mint egyedüli ételek, nem vonzanak olyan tömegeket, mellyel jelentősen lehetne befolyásolni az állattartás mértékét.

(kép:ezdrave.com)

Az állatok által elfogyasztott víz és élelem mellett nagy probléma a kibocsátott metán, mely erősen üvegház hatású gáz. Begyűjtése ipari kitermeléseknél lehetséges, az állattartás területén azonban nem igazán, bár voltak erre nézve tanulmányok.

Mi legyen a hússal?

A kutatók azt már tudják, hogy a húst kivonni az étkezésből nem igazán lehetséges, így marad az a megoldás, hogy előállítjuk azt, de állatok nélkül. Hogy az ilyen élelmiszert mennyire lehet húsnak nevezni, arról megoszlanak a vélemények, de mindenképpen erős lehetőség, hogy fenntarthassuk bolygónkon az emberi életet.

Most az ukrajnai Szumi egyetem diákjai állítottak elő olyan „szalonnát”, mely teljes egészében növényi olajokból és zselatinból áll. Ízre, állagra szinte megtévesztésig hasonlít eredeti rokonára, sőt, a „zsírosságát” is tudják befolyásolni, valamint a fűszerezését is variálhatják.

(kép: wikipedia.com)

Nem az egyetem diákjai az elsők, akik ilyen módon állítottak elő húspótló készítményt. Az ilyen lehetőségek alapja lehet akár alga is, ahogyan azt az Oregoni Egyetem már bebizonyította. Hogy az ilyen készítményeknek lesz piaca, az szinte biztos, hogy ennek mennyire fognak örülni az emberek, és mennyire lesz ízletes az így készült étel, az már egészen más kérdés.

(lead kép:health.com)