Május 23. Csütörtök, Dezső

Látványos felhőképződmények

null

A felhők is tudnak igen furcsa, látványos alakzatot ölteni. Biztosan mindenkinek van olyan élménye, amikor kifeküdt a mezőre, rétre vagy csak a kertben a földre, nézte a felhőket, és hol egy nyuszit, hol egy ufót, hol a saját képzeletünk szüleményét látta bele a habos-babos alakzatokba. Nézzünk most meg néhány különleges felhőképződményt!

Altocumulus lenticularis, azaz a lencse alakú felhők

(kép: topbiologia.com, Caters News Agency)

Ezek aközépmagas felhők, melyeket őseink talán valamiféleufónak nézhettek, szépséges lencse alakban tündökölnek a természetfotósoknagy örömére. A szél, amikor egy hegycsoport felé fúj, akkor aszélvédett oldalon gyakran hullámotképez. Ez általában láthatatlan, kivéve amikormagas a nedvességtartalomahullámok taréjánál, akkor ugyanis a szél feltámadásánál ezek a lencse, vagy ufó alakú felhők jönnek létre. A hegyvonulatok szabálytalanságából és a szél erejének magasságbeli váltózásából adódóan különböző méretben jelenhetnek meg.

A Kelvin-Helmholtz féle hullámok

(kép: erdekesvilag.hu)

Elnyúló, vízszintes spirálformájú, általában magas szintű felhő, mely képződése után viszonylag rövid idő alatt feloszlik. A szél különlegesnyíróhatása miatt jön létre, amikor két különböző sebességű légréteg mozog egymás felett, mely hatására örvénylés jön létre. Ez azörvénylésválik láthatóvá, ha megfelelő nedvesség is van a környezetében.

A mammatus felhő

(kép: telegraph.co.uk)


A zivatarfelhőkhöz társulnak,fehődudorokbólállnak, melyek a viharfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. A vihar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok a magasban horizontálisan kiterjednek a felhőmentes, hidegebb övezet fölé. A két légtömeg között hőmérsékletből adódóan labilitás jön létre, mely hatására leáramlás keletkezik. Ennek eredményeképpmajdnem szimmetrikus dudorokalakulnak ki az üllő alatt, melyeknagy kiterjedésű területetboríthatnak. Általában nagyonheves vihart vagy veszélyes tornádót jelez előre.

Incus, vagyis az üllő

(kép: Fine Art America)

Afelhők királyának is nevezik, amikor a zivatarfelhő tetején kialakul az üllőhöz hasonló alakzat. Atornyosodó gomolyfelhőegyre magasabbra tör, és a troposzféra határában akadályba ütközik, mely hatására már függőlegesen nem tud terjeszkedni, ezérthorizontálisirányba hódít teret. Ekkor jön létre az üllőhöz hasonló alakzat. Nyáron hazánkban is igen gyakran megfigyelhető jelenség.

A pileus felhő

(kép: WMO)

Akkor jön létre, amikor a cumulonimbus tetején azerős feláramlásmagával ragad egy kisebblégtömeget, melyet továbbtol felfelé. A kisebb légtömegben lévő vízgőzkondenzálódik, ezért megjelenik egy fejfedő formájú, elnyújtott pelyhes felhő a zivatarfelhő tetején.

Lead kép:keywordsuggest.org