Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Komoly méhapokalipszis van folyamatban, de mi még ráteszünk egy lapáttal

Érdekesség
2018. szeptember 27. 16:00
null

Sajnos nagyon sok helyen olvashatunk róla, hogy tömegesen pusztulnak a háziméhek. Ez nem csak azt jelenti, hogy drágább lesz a méz, könnyen az emberiség végét is elhozhatja. Főleg, ha még mással is elősegítjük!

Pusztulnak a méhek

Einstein-nek tulajdonítják azt a mondatot, miszerint ha a méhek kipusztulnak, akkor bizony az emberiség két röpke éven belül követi őket. Ennek oka logikus és egyszerű: a méhek porozzák be a növényeket, amiknek termését mi, emberek megesszük.

(kép:worldatlas.com)

A méhek pusztulásának oka egyértelműen a nem jól megválasztott permet és rovarírtószerek használata, valamint a klímaváltozás, mely nem csak ezt a csoportot érinti drasztikusan. azonban ez nem azt jelenti, hogy saját házunk táján ne lehetne valamit tenni a beporzásért!

Nem csak a méheken múlik

Bár tény, hogy számunkra a leglátványosabban a házi méhek poroznak be növényeket, hiszen kézzel fogható bizonyítéka ennek a méz. De azt nem szabad elfelejteni, hogy nem a méhek az egyetlen repülő rovarok, melyek a beporzást végzik.

A virágok a virágpor segítségével képesek a megtermékenyítésre, ezt azonban egyik növényről a másikra el is kell juttatni. Az evolúció során ezért bizonyos növények (igen nagy számban) a repülő rovarokra kezdtek el támaszkodni. Cserébe a rovarok édes nektárt kapnak, a beporzás számukra igazából csak egy mellékes részlet.

(kép:theguardian.com)

Ez azonban azt jelenti, hogy minden olyan rovar, mely nektárt fogyaszt, és látogatja a növényeket, hasznos a számunkra, védeni érdemes. És itt lép be a képbe egy sokak által utált, de szinte mindenki által került rovar, a darázs. A kecses szárnyas jószág nem örved jó hírnek, hiszen ha zavarják, agresszívvé is válhat, és szúrása igen fájdalmas tud lenni. Ráadásul fullánkját nem veszíti el a szúrás után, mint a háziméh, így elröppenve újra fenyegetést jelenthet. Ez az oka annak, hogy ha csak meglátjuk, csapdákat teszünk ki neki, vagy leütjük őket.

Tény, hogy nem szerencsés dolog egy darászfészekkel egy fedél alatt élni, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a darazsak is a beprozó rovarok közé tartoznak. Hogy akkor miért lopkodják az ételt az asztalról? Mert lárváikat ezzel etetik.

Sokan hiszik azt, hogy a darazsak kizárólag más rovarokkal táplálkoznak, ez azonban nem igaz. Valóban sikeres vadászok, így komoly segítséget jelentenek a kártevők visszaszorításában is, de a nektár is szerepel étlapjukon.

Hogy mennyire hasznosak is lehetnek, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy Kanadában 4 darázsfajt is használnak bio rovarirtóként. Az adott helyre telepítve ugyanis tökéletesen képesek kordában tartani a kártevőket, megóvva ezzel a termést

(lead kép: thenewdaily.com.au)

darázsvirágméznövénybeporzásméhéletétel