Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Kő, papír, kőpapír?

Érdekesség
2018. szeptember 25. 08:00
null

A környezetszennyezés, és ezen keresztül a klímaváltozás egyik legnagyobb indikátora a papírgyártás. Ennek oka nem csak az, hogy olyan anyagokat használ, amik csak igen korlátozott számban vannak jelen a világon, hanem az is, hogy igazából nem létszükséglet a papír megléte.

Papírt vagy valami mást?

Néhány évvel ezelőtt a papír még elengedhetetlen kellék volt. A levelezéseket, a jegyzeteket, a jelentéseket, hivatalos dolgokat mind-mind papír alapon intéztük. Ez azonban szerencsére kezd átalakulni. Sok helyen még mindig elengedhetetlen a papír, hiszen iktatva csak így bizonyító erejű, ami egyébként nonszensz, hiszen digitálisan is megoldható lenne a dolog. Ha pedig így tennénk, akkor a papírgyártás erősen vissza lehetne fogni.

(kép:protoolreviews.com)

Mindemellett azonban a könyvek eltűnését nagyon sokan a szívükre vennék, ahogyan a kézzel írás eltűnése is együtt járna a papír felszámolásával. Pedig valamit tenni kell, hiszen a papíripar az egyik leg környezetszennyezőbb iparág a világon. Évente mintegy 400 millió tonna papírt gyártunk, és használunk el, ami döbbenetesen nagy szám.

A papír előállítása azonban nem csak fából történik. A lapokat papírmasszából hozzák létre. 1 tonna ilyen masszához pedig nagyjából 18-20 felnőtt fa szükséges, és több, mint 2700 liter víz. Ez pedig – tekintve a fák folyamatos fogyatkozását, illetve a tiszta édesvíz mennyiségét a Földön – több, mint luxus.

A kő üti a papírt?

Hogy a népszerű játékból jött-e az ötlet, nem tudjuk (nem valószínű), de a Karst Stone Paper ausztrál cég kőből készíti papírját, jegyzetfüzeteit. Mutatós darabok, és ráadásul nagyon jól használhatóak. Az ő papírjuk 80-90%-ban kőzúzalékból, és hozzáadott nem mérgező gyantából áll.

(kép:penaddict.com)

A papírra tökéletesen lehet írni, akár a megszokott változatra, ollóval is vágható (és itt dől meg a kő üti az ollót része a játéknak), ellenben a széttépése már nem egyszerű. Azaz abban az esetben, ha elterjed, elbúcsúzhatunk a teátrális dokumentummegsemmisítéstől, amikor kéjes mosollyal arcunkon tépünk darabokra egy papírlapot. Cserébe azonban a cég terméke teljesen vízhatlan, amire garanciát is vállalnak, vagyis a kávé, a tea, vörösbor és vizespohár már semmilyen fenyegetést nem jelent a jegyzeteinkre nézve.

(lead kép:stone-paper.com)

vízpapírfakörnyezetvédeleméghajlat