Május 25. Szombat, Orbán

Izzó törpe színesíti a Hattyú csillagképet, de nem sokáig

ÉrdekességűrcsillagNap
2018. szeptember 23. 15:12
null

A Nap éltető ereje pusztító is lehet, de persze ezt tudjuk. Érdekes azonban, hogy vannak olyan bolygók a világűrben, melyek kisebbek, mint a Nap, forróságban azonban felveszik vele a versenyt, de mégsem főcsillagok, vagyis egy náluk hatalmasabb erő körül mozognak.

(Kép:adastra.fit.edu)

Kicsi a bors…

Ilyen a KELT 9b jelű csillag is, melyet a hattyú csillagképben, mintegy 600 fényévnyi távolságban fedeztek fel nemrég. A bolygót már 2014-ben felfedezték, de eddig tartott, amíg megbizonyosodhattak róla, hogy valóban egy bolygóról van szó, mely a csillaga körül kering.

A KELT 9b egy, a Jupiternél kétszer nagyobb, ám háromszor súlyosabb égitest, mely olyan közel kering a csillagához, hogy teljesen megkerüli azt 2 földi nap alatt. Ez persze mutatja azt is, hogy nem éppen egy lassan vánszorgó bolygóról van szó. A KELT 9b csillaga a Napnál 2,5-ször nagyobb és kétszer forróbb is. Mivel a bolygó úgy kering a csillag körül, mint a Hold a Föld körül – vagyis mindig ugyanazt az oldalát mutatja a csillag felé -, így napos oldalán 4300°C van, ami olyan forró, mint a Nap.

Nem lesz hosszú életű

Bár a vörös törpe igen érdekes, de nem egy hosszú életű jelenség. Vagyis ez igazából relatív, hiszen néhány millió évig még biztosan megmarad, de tovább nem valószínű, szemben például a mi Napunkkal, melynek várható élettartama még néhány milliárd év. A bolygó halálát több dolog is okozhatja. A közeli keringés egyik velejárója – és a csillag sajátossága is -, hogy hatalmas mennyiségű ibolyán túli sugárzás éri a felszínt, ami felperzseli a gázokat, amik semmi lesznek az őrben. Ha a bolygónak van kőzetmagja, az a felszínre kerül, mivel az erodálódás üteme 10 milliárd gramm/másodperc és 10 billió gramm/másodperc körül mozog.

(kép:beyondearthlyskies.blogspot.com)

A nyilvánvaló pusztító hatás ellenére mégsem ezt a véget valószínűsítik a tudósok. Sokkal elképzelhetőbb, hogy a csillag egyszerűen bekebelezi a bolygót, amit elősegít az is, hogy ennyire közel kering ahhoz.

Az ilyen típusú felfedezések segítik a tudósokat abban, hogy jobban megérthessék a világegyetem működését, a keletkezését, és pontosabb képet kaphassanak a bolygók születésének, halálának, valamint a csillagok életének mikéntjéről.