Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Íme az elérhető utópia – legalábbis bizonyos szempontból

Érdekesség
2018. szeptember 28. 08:00
null

Gondolkodott már azon, hogy mennyivel könnyebb lenne az élet, ha nem lenne ennyi autó? Pontevedrában a polgármester ennél egy kicsit tovább ment: kitiltotta az autókat a városból.

Komoly előrelépés

A világ nagyvárosainak, mint Delhi, Peking, Athén, New York, mind szembe kell nézniük egy olyan problémával, aminek megoldása ugyan lenne, de sokak szerint ez kivitelezhetetlen. Ez a gond pedig a légszennyezettség. Ahol sok az ember, ott rendszerint sok az autó is, és ez bizony tetemes mennyiségű szálló por koncentrációval is jár. Ez akár odáig is fajulhat, hogy a város lakói egészségük érdekében kénytelenek egész nap a bezárt ablakok mögött kuksolni a lakásban, vagy ha kimennek, akkor maszkot kell viselniük. A szálló por ugyanis komoly károkat okozhat az egészségünkben, közvetlenül és közvetve egyaránt.

(kép:ilymun.org)

A megoldás természetesen az autók számának csökkentése, amire vannak is elgondolások, és próbálkozások, mint például Londonban. Ez azonban inkább csak tűzoltás, tényleges megoldást nem várhatunk a korlátozásoktól.

Pontevedra polgármestere Miguel Anxo Fernández Lores vett egy nagy levegőt, és megtette azt a lépést, amiről mind álmodozunk, de senki nem mer cselekedni.

Autó nincs, jobb élet van

A vezető 1999-ben került a posztjára. Ekkor a városon még 14 ezer autó pöfögött át naponta. 2009-ben azonban már egy sem. Posztjára kerülése után azonnal sétálóutcává alakította az óváros 300 ezer négyzetméternyi, középkori részét, majd szépen, fokozatosan az egész városból teljes egészében kitiltotta az autókat. Mára csak a város szélén lehet autózni, és az ott található föld alatti parkolókba lehet letenni a kocsikat.

Hogy mi ennek a lépésnek a hozadéka? Elsőre valószínűleg azt gondolnánk, hogy a vársoból tömegesen költöznek el az emberek, hiszen így lényegesen kényelmetlenebb lesz az életük. Ez azonban nem így van. a rendelkezés óta a lakosok száma 12000-el nőtt, úgy, hogy a régió többi településén az elvándorlás a jellemző. Arról már nem is beszélve, hogy 2009 óta, mióta nem mehet autó a városba, nullára redukálódott a közlekedési balesetben meghalt emberek száma a városban (ez azért érthető is).

(kép:theguardian.com)

Nem zökkenőmentes, de jobb

Persze ez sem egy tündérmese, itt sem örül mindenki a rendelkezéseknek. Az ellenérzéseket az váltja ki, hogy kevés a parkolóhely, illetve körülményes tömegközlekedéssel bejutni a városközpontba. Ezeken a város vezetése dolgozik, de az is igaz, hogy még az elégedetlenkedők is elismerik, hogy a város sokkal élhetőbb, tisztább és kellemesebb hely, mióta nem kell szenvedniük a kipufogó gázok okozta légszennyezéstől.

(lead kép:albiladdailyeng.com)

autócsendkörnyezetvédelemlevegővárosemberekéletközlekedéskocsi