Május 23. Csütörtök, Dezső

Hitte volna, hogy a világítás is árt nekünk?

null

Vágyott már valaha Tokióba? Vagy a Time Square fényei közé? Ha igen, akkor azzal is tisztában kell lennie, hogy bár valóban szépek az említett helyek, komoly károkat okozhatnak annak, aki túl sokáig él ott.

Nem csak a fakivágás és a széndioxid a gond

Ha környezetszennyezésről van szó, akkor jellemzően a széndioxid kibocsátásról, a szemétről, a műanyagról, a metánról, vagy az erdőírtásokról beszélünk. Pedig van egy olyan tényező is, aminek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, mégis komoly hatással van az életünkre. Ez a fényszennyezés, mely a városi ember számára az élet velejárója.

Fény kell, hiszen nem látunk nélküle. Kell az olvasáshoz, az esti bulikhoz, hogy hazavezessünk, hogy sétálhassunk este a városban, és hát milyen nagyváros lenne az, mely éjjel alszik? Nem, a városok sohasem alszanak, ezért kell a fény.

(kép:joeyblsphotography.com)

Túl sok fény?

Egy nagyvárosban született gyerek el sem tudja képzelni, mit is jelent a csillagos ég. Hogy ha felnéz, akkor nem csupán 8-10 fényes pettyet láthat, hanem kirajzolódhat előtte a tejútrendszer részlete, több milliárd fényes ponttal, lenyűgözve ezzel minden egyes emberi lényt. A városlakók azonban ezzel a jelenséggel maximum akkor találkozhatnak, ha elutaznak. Hiszen ma már turista célpontok azon területek, ahol a fényszennyezés minimális, vagy nulla, mert olyan élményeket nyújtanak, mit sehol máshol nem lehet átélni.

A túl sok fény azonban nem csak az éjszakai égbolt látványának elvétele miatt gond. Megzavarja az emberek és az állatok természetes bioritmusát is. Az utcai lámpák, és hasonló világító egységek nem is olyan problémásak, bár jót semmi esetre sem tesznek. A fő gondot a kék fények, a monitorok, kivetítők, és más reklámok villódzó ledjei jelentik.

(kép:overseasattractions.com)

Változás az agyban

Tudósok kimutatták ugyanis, hogy a kék diódákból származó fény az agyban megakadályozza a melatonin termelését. Ez az anyag felelős az alvás és ébrenlét ciklikus változásáért. Ha nem termelődik belőle elég, akkor nem álmosodunk el kellően, így az alvás is rövidebb, kevésbé pihentető lesz. Ez pedig hosszabb távon komoly lelki, és akár szervi gondokhoz is vezethet.

A fényszennyezés következménye tehát a kevesebb alvás, ami ellen ugyan lehet védekezni, de sokan ezt nem tartják fontosnak. Ez azért is rossz, mert bizony az alvásmegvonás gyorsabban öl mint a szomjúság.

(lead kép: hankermag.com)