Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Hinné, hogy a túl nagy zaj szívrohamhoz is vezethet?

null

Hinné, hogy a túl nagy zaj szívrohamhoz is vezethet?

Az ember már védekezik. Védekezik a napsütés, a hideg, a meleg, a rovarok, a rossz levegő és egy sor más káros hatás ellen. A zaj azonban nincs köztük, hiszen ez csak zaj. Vagy mégsem?

Miért gond a zaj?

kép:knowledge.sonicelectronix.com

Senki sem szereti, ha nagy a zaj körülötte. Kivéve, ha mondjuk koncerten van, de a munkában, az iskolában, otthon, vagy éppen alvás közben nagyon zavaró tud lenni a zaj. De ez csak egy dolog, végül is meg lehet ezt is szokni – mondják sokan.

Tény, meg lehet szokni, de vajon érdemes-e? Nos, egyértelműen nem. A zaj ugyanis az egészségre is ártalmas. Alacsonyabb tartományban ugyan csak közvetve, de nagyon is mérhető módon. A túl magas zaj ugyanis állandó stresszt vált ki, koncentrációzavarral, kialvatlansággal jár, ezek a tényezők pedig komoly indikátorai a szív és érrendszeri problémáknak kialakulásának, de akár a meddőséget, a mentális gondokat és a depressziót is elősegíthetik.

Mennyi az annyi?

Az ideális maximum zajszint napközben 40 dB, este pedig maximum 30 dB. A munkahelyeken és az iskolákban pedig 35 dB lenne az ideális maximum, hiszen az érték felett már erősen romlik a koncentrációs képessége az embernek.

kép:msnoise.com

A zajártalom a városokban szinte állandó probléma, de ugyanúgy nem igazán foglalkozunk vele, mint a fényszennyezéssel. Pedig egyre több tanulmány igazolja, hogy bizony nagyon is fontos részletek ezek, hiszen a zaj nem csak a mi életünket befolyásolja. Azt már tudjuk, hogy az éjszakai fények erős hatást gyakorolnak az állatokra is, és ez bizony igaz a zajra is. főleg, ha aszt is alapul vesszük, hogy a legtöbb körülöttünk élő, vagy kedvencként tartott élőlény hallása a miénknél jobb, vagyis számukra a zaj is zavaróbb lehet.

lead kép:tehrantimes.com