Június 24. Hétfő, Iván

A város és a meteorológia - mesterséges környezet, megváltozott feltételek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az, hogy városokban élünk, sokak szerint hatalmas kiváltság, ugyanakkor messze nem ez a természetes környezetünk. Hogy ez miért gond? Mert azzal, hogy jelentősen átalakítjuk a környezetünket megváltoztatjuk az ott uralkodó “játékszabályokat” is. Ez pedig a meteorológia területén különösen igaz, így kénytelen volt a tudomány a városok miatt különleges fogalmakat is bevezetni.

Városi klíma

Mivel a környezetet megváltoztattuk, így a városi levegőkörnyezet is jelentősen megváltozott. Vagyis az itt uralkodó levegőkörnyezet fizikai paraméterei is eltérnek a természetestől, így az ennek hatására létrejövő jelenségek is megérdemlik, hogy városi klíma néven külön tudományág foglalkozzon velük.

kép: t-systems.com

Városi hősziget

A városok felszíne messze nem ugyan az, mint a természetes közegé. Ez azt is jelenti, hogy más az energia-háztartásuk, másképpen reagálnak hőmérsékletre is. Ez többnyire azt jelenti, hogy jobban melegszik a városi levegő, a felszín, sőt, még az alatta lévő néhány méteres réteg is – ezt a jelenséget nevezzük városi hőszigetnek.

kép: NASA-JPL-Caltech

Városi szél

Egyike azoknak a meteorológiai jelenségeknek, melyek éppen a városok eltérő levegőkörnyezetéből adódnak, sőt, összefüggenek a hősziget hatással is. Ha a városok levegője melegebb, mint a környező területeké, és nincsen, vagy gyenge a nagy-léptékű légmozgás, akkor alakul ki az úgynevezett városi szél. A város melegebb levegője miatt a külterületek felől - ami hidegebb - áramlás indul a város irányába. A nap folyamán ennek az áramlásnak az iránya nem változik, mivel a város jellemzően szinte mindig melegebb, mint a környezete, a külterületek.

lead kép: Turtix-Shutterstock