Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Szmog - nem csak egy fajtája van

null

A szmog fogalmával sajnos mindenki kénytelen megismerkedni, aki csak a fejlett országokban él, de azok is, akik a fejlődő régiók lakosai, hiszen ez az emberi tevékenységkövetkezménye. A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd, melynek elképesztően káros hatásai vannak az emberekre és a környezetre is.

Kevesen tudják, de szmog nem csak egyféle van. Két kategóriáját is elkülönítjük, elnevezésük pedig hatásuk, illetve első észlelési helyük alapján történik.

Redukáló, vagy London-típusú szmog

A kialakulásához szélcsendes időjárás, magas légnyomás, magas relatív páratartalom, -3 és 5°C közötti hőmérséklet és a légszennyezéskor felszabaduló gázok - kén-dioxid, szén-monoxid, illetve por és korom kell.

Ezt a szmogot a fosszilis tüzelőanyagok, köztük is elsősorban a szén nagy mennyiségű elégetése váltja ki. Fotokémiai reakciókat nem igényel - vagyis borús időben is létrejöhet -, és a hőmérsékletből látható, hogy jellemzően télen alakul ki.

kép: cbsnews.com

Az emelkedő és gyorsanhűlőlevegő a telítettségi állapotában a szemcséken kondenzációhoz vezet, ami SO2 és SO3 oldódásával savas kémhatást eredményez, vagyis kénessav és kénsav keletkezik, mely savas esőkhöz és ködhöz vezet.

Ez a szmogtípus kiválthat asztmát vagy súlyos esetben tüdőödémát is. 1952 decemberében Londonban észlelték először, akkor 5 napig volt jelen. Ez alatt az idő alatt a halálozások száma 4000-el haladta meg az előző év hasonló időpontjában regisztráltakat. Ez olyan mértékű halálozási ráta, melyre az utolsó kolerajárvány idején volt csak példa. Hazánkban Budapesten és Miskolcon is találkozhattunk már ilyen szmoggal.

Oxidáló, vagy Los Angeles-típusú szmog

Kialakulásához erős napsugárzás, a közlekedés során kibocsátott káros anyagok (nitrogén-oxidok csoportjai, szénhidrogének és co), valamint gyenge légmozgás kell.

Ebben az esetben a szennyező anyagok az UV hatására, vagyis fotokémiai reakció során NO2 és O3 - ózon képzésébe kezdenek, emellett szabad gyökök jönnek létre, valamint hidrogén-peroxid és PAN (peroxil-acetil-nitratát) keletkezik. Mivel ehhez a szmoghoz a közlekedés nyújtja az “alapanyagot”, ezért rendszerint a reggeli csúcsforgalom idején keletkezik, és a déli csúcsban tetőzik.

kép: ccair.org

A PAN koncentrációja, ha sokáig magas, az nem csak az emberekre, hanem az állatokra és a növényzetre is elképesztően rombolóan hat, de az épített környezet erős korróziójához is vezet. Az ózon mérgező hatású gáz, míg a fotokémiai szmog a nyálkahártyákat irritálja erősen.

Ilyen füstköddel jellemzően magas hőmérséklet (25-35°C) mellett találkozunk, és a hatás fokozódik, ha a terület egy katlanban helyezkedik el, ahogyan az igaz Los Angeles esetében. Hazánkban először ilyen típusú szmogot 1985-ben regisztráltak.

lead kép: imeche.org