Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Különleges természeti jelenségek - a véreső és a piros hó

null

“Majd,ha piros hó esik” - tartja a mondás, amivel arra szeretnénk utalni, hogy sohasem következhet be egy adott esemény, hiszen a hó fehér. De ha szó szerint vesszük az ígéretet, akkor bizony bajban leszünk, mivel a piros hó nem is olyan ritka, mint gondolnánk, de a bibliai csapást idéző “véreső” is viszonylag sokszor fordult már elő a történelemben.

Piros hó?

Igen, létezik, ahogyan sajnos láthattunk már példát a fekete hóra is. Ebben az esetben azonban semmi köze a történésekhez sem Lucifernek, sem a pokolnak, vagy bármilyen más mitológiai, vallási lénynek. A homoknak annál több.

kép: india-infofacts.com

A piros, vagy inkább rózsaszínes havat ugyanis a sivatagi homok légköri jelenléte okozza. Amennyiben sok a homok, így a szín is sötétebb lehet. De a télen hulló véreső is pontosan ugyan erre a jelenségre vezethető vissza.

A véreső és a rettegés

Azért az érthető, hogy a középkorban az embereket rettegés fogta el, ha a fejükre hulló csapadék színe a vérre emlékeztette őket. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor rendre megjelentek a “tudós” emberek, akik váltig állították, hogy olyan borzalmas csapásról van szó, amit csak buzgó imádsággal / nagy mennyiségű pénzzel / adott istennek való behódolással vagy hasonlóval lehet csillapítani és elkerülni.

Hogy a régmúlt időkben mi válthatta kis a véreső jelenséget, arra most választ találni nehézkes lenne, de a modern korban is volt erre példa szép számmal, így az okokat is lehet ismerni, legalább néhány esetben.

kép: MYSTERIOUS WORLD

A színt tehát adhatja a homok jelenléte, de a vízfelszínről felkapott édesvízi zöld-alga is. A szél felemeli, a felhőben pedig szerencsétlen növény sokkot kap, minek hatására a színe már nem zöld lesz, hanem piros, így a csapadékkal visszahullva a földre véráztatta tájat eredményez.

Sajnos ennél elkeserítőbb oka is lehet egy ilyen eseménynek. 2018-ban, Szibériában hullott véreső, aminek oka vegyi szennyezés volt. Egy kohászati üzem udvarán felhalmozott vasoxidból kapott fel a szél jelentősebb mennyiséget, mely a csapadékkal keveredve vörös esőcseppeket eredményezett.

lead kép: anomalien.com

esővashomokvérszennyezéspiros