Június 13. Csütörtök, Anett

Különleges természeti jelenségek 2 - a béka és halesők

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A véresővel már korábban foglalkoztunk, de nem ez az egyetlen furcsa dolog, ami az égből aláhullhat. A meteoritok sokszor okoznak kellemetlen meglepetéseket, és az emberi pazarlásnak hála mára az űrszemét potyogása sem olyan ritka. De ennél érdekesebb dolgok is szakadhatnak a nyakunkba.

A gusztustalan

Sajnos tudjuk, hogy a kék jégnek elnevezett anyag adott esetben landolhat a kertünkben, a házunk tetején. A kék jég a nevét a színe miatt kapta, de a jéghez nem sok köze van. Ez a repülőgépeken keletkező emberi vizelet ésürüléka fertőtlenítőszerrel keverve – ennek van kék színe. Alapvetően ez egy zárt rendszerben van, vagyis nem potyog a fejünkre, de hibák azért előfordulnak.

kép: DEAGOSTINI-GETTY IMAGES

Sokszor a madarak is besegítenek abba, hogy gusztustalanságok potyogjanak az égből. Több feljegyzés is született már olyan jelenségekről, amikor kocsonyás állagú miazma hullott alá az égből, ami végül szinte minden esetben a madarakhoz volt köthető. Egyszer zöld trutymó fedte be egy ház tetejét - erről kiderült, hogy egy nagyobb madárraj a tettes, melyek sajnos gyors-ételt találtak, belakmároztak, és ez bizony nem tett jót az emésztésüknek.

2008-ban Skóciában találkoztak kocsonyakupacokkal, melyek az égből hullottak alá. Ezekről- bár bizonyítani nem sikerült, az gondolják, hogy varangyokat fogyasztó madarak “termékei”, melyek a varangyok mérgező petefészkeit öklendezték vissza.

Amikor a természet űz fura tréfát

Az égből aláhulló halak és békák a bibliában is megjelenő természeti csapások. És bár a természeti részében igazuk van, csapás inkább csak a békákra és a halakra nézve értelmezhető. Ennek a jelenségnek a hátterében többnyire egy víztölcsér húzódik meg, mely éppen szerencsétlen helyen és időben alakul ki, felszippantja az állatokat, majdszerteszórjaazokat az eső egy részével. Szerencsére ez a jelenség igen ritka, de nem csak halakat és békákat, hanem akár medúzákat is érinthet.

kép: min.news

Persze nem minden esetben magyarázat a víztölcsér. Honduras egy részén évente ismétlődő jelenség a haleső, ráadásul nem honos halak borítják ilyenkor az utakat. A legvalószínűbb magyarázat - mely a hal/béka esők esetében is előfordulhat, hogy felszín alatti barlangokban, folyamokban található lényekről van szó, melyek a heves esőzés nyomán az áradással kerülnek a felszínre, vagyis még csak véletlenül sem az égből érkeznek. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezt az állítást sem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

lead kép: MATTIAS KLUM-NATIONAL GEOGRAPHIC-GETTY IMAGES