Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Orvos-, vagy humánmeteorológia?

null

Sok embernek nem világos a két fogalom közti különbség, és szinonimának használják a köznapi nyelvben. Pedig a két szó korántsem ugyanazt takarja, nézzük meg részletesebben a kettő közötti különbséget!

Bizonyára mindenki ismeri a "nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar" mondást, és valahogy így van ez ebben az esetben is:az orvosmeteorológia a humánmeteorológia egy része, ami az időjárás és a betegségek kapcsolatát vizsgálja, azon belül is főként a frontok vonulásához kapcsolható egészségügyi változásokat.

Egy markáns frontátvonulás néhány betegségre fokozhatja a hajlamot, vagy akár konkrétan tünetet is idézhet elő. Tegyük azonban hozzá, hogyegy tünet megjelenésénél igen nehéz egyértelműen bizonyítani, hogy azt kizárólag az időjárás váltotta ki, ezért többnyire csak befolyásoló tényezőként emlegetjük.

Vannak azonban már elérhető kutatási eredmények, melyek azt bizonyítják, hogy egyértelmű kapcsolat van az alábbiak között:

  • mellkasi fájdalom szindróma és a nyomásváltozás,
  • magasabb szinten lévő hőmérsékleti érték és a vesegörcs, illetve a bőrgyulladás, és
  • a magasabb szinten lévő hőmérsékletváltozás és a heveny szívelégtelenség, illetve a színinfarktus között.

Az orvosmeteorológia témakörébe tartozik az asztmásoknak és az allergiásoknak hasznoslégszennyezettség-, illetve pollenjelentés is.

De térjünk most át ahumánmeteorológiafogalmára! Itt már nem csak betegségek és az időjárás kapcsolata az elsődleges, hanem az embert teljes egészként vesszük figyelembe.

Eztegy egészséges ember számára is hasznos lehet figyelemmel kísérni, mivel a humánmeteorológia kiterjed a közérzet és a hangulat időjárással kapcsolatos hatásaira. Informálódhatunk a hőérzetről, a sugárzási hatásokról, és arról, hogy mely helyzetek váltanak ki bennünk pl. erős stresszérzést. Ezeken felül olyanélettani hatásokat is vizsgál, mint hogy milyen kapcsolat áll fenn a szülések beindulása és a hirtelen időjárásváltozás között.

Lead kép:Physical Healthcare