Április 27. Szombat, Zita

Novemberi népi megfigyelések

null

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Mindenszentek napja (november 1.):Ha szép, tiszta időjárású, azzal havas, hideg telet jósol, az esővel pedig enyhébbet.

Márton napja (november 11.):Ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. S ha a körötte lévő napokon is napos az idő, ha „Márton nyara van”, akkor igen kemény hideg tél jön. „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” „A bornak szent Márton a bírája” – tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor. A Márton-napi idő a márciusi időt mutatja meg.

Erzsébet napja (november 19.):Ha ezen a napon esik, akkor enyhe lesz a tél. S nem feledendő, ha „Erzsébet megrázza a pöndölyét”, azaz napján esik a hó, lészen hó karácsonykor is.

Katalin napja (november 25.):A mondás szerint „Katalin kopog, karácsony locsog”.

András napja (november 30.):Ha a napján leszelt, besózott, a 12 hóról elnevezett hagymakarikák kalendáriuma szerint azok a hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendáriumLuca napján (december 13.)vagy a karácsonyi éjféli mise után készíttetik.

Lead kép:Attis Photography

megfigyelésmegfigyeléseknépinovemberidőjárásjóslatmindenszentek