Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Májusi népi megfigyelések

null

Május 1. - Fülöp napja:ha ezen a napon hűvös és esős az idő, akkor középszerű lesz a termés, ha pedig meleg és száraz, akkor bőséges.

Május 12-14. - Pongrác, Szervác, Bonifác napja:ők a méltán híresfagyosszentek. Jóslatuk rímbe foglalva: „Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz”. A néphit szerint ezek a napok erős, fagypont alatti lehűlést hoznak. Ennek alapja az lehet, hogy május 11-e után a tapasztalatok szerint viszonylag nagy az esélyesarkvidéki hideg légtömeg betörésének, és az ezzel járó éjszakai fagyoknak. Bár nem minden évben válik be ez a megfigyelés - sőt, van amikor pár nappal a fagyosszentek előtt vagy után érkezik a hideg - idén pont átélhettük a jóslat beválását. Olyannyira, hogyholnap reggel a derűs tájakon talajmenti fagy is lehet!


APongrác napi esőreegyébként úgy tartják, hogy kifejezetten jó a mezőnek, de ártalmas a szőlőnek.

Május 25. - Orbán napján"kívánatos az eső, mert az ígér jó termést". Erre a napra szintén fagypont közeli lehűlést jósol a néphit.

Május 28. - Az Emil napjánhullott eső "haszontalannak számít".

További általános, sokat emlegetett jóslat szerint a"májusi eső aranyat ér", és"ha május hava nedves, akkor a következőkben szárazság lészen".

Lead kép:Végh Eszti

szervácmegfigyelésbonifácmegfigyelésekpongrácmájusnépifagyosszentektavaszidőjárásjóslat