Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Februári népi megfigyelések

null

Február is jócskán bővelkedik népi meteorológiai megfigyelésekben, gondoljunk csak az árnyékától megijedő medvére, Zsuzsanna felharsanó pacsirtáira és jégtörő Mátyásra!

Gyertyaszentelő (február 2.): „Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél”. Marad ellenben a hideg, ha ezen a nevezetes napon fényes az idő. Újabb keletű megfigyelések szerint, ha ekkor az előbújó medve árnyékát meglátja, visszabújik még a barlangjába. Egy másik megfigyelés szerint jó idő esetén ameddig besüt a nap a tornácra, addig fog még később beverni a hó is.

Dorottya napja (február 6.): „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (febr. 16.) megenyhül az idő.

Bálint nap (február 14.): „Veréblakodalom” a jel, a hangos csivitelés a jobb idő hírnöke.

Julianna napja (február 16.): „Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt”. Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.

Zsuzsanna napja (február. 19.): A megszólaló pacsirták jelzik – meg az, hogy a mondás szerint „Zsuzsánna elpisili a havat” a tél végét.

Üszögös Szent Péter napja (február 24.): „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő”. Azt is mondják, hogy amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József-napkor is.

Mátyás napja (február 24.): „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál” (jeget), s a pásztorok szerint, ha éjszakáján fagy, még negyven napig hideg lesz.

Lead kép:http://thesocieties.net

megfigyeléstélmegfigyeléseknépihidegfebruárjóslat

Ezek is érdekelhetik